Yüzde 80 metalden oluşan bir ötegezegen keşfedildi!
Uzay, Güneş Sistemi ve evren, yüzyıllardır insanlar için sonu gelmeyen bir bilinmezlik oldu. Üzerinde birçok araştırmalar yapılsa ve her geçen …
Uzay, Güneş Sistemi ve evren, yüzyıllardır insanlar için sonu gelmeyen bir bilinmezlik oldu. Üzerinde birçok araştırmalar yapılsa ve her geçen gün yeni bir gezegen, ötegezegen, yıldız ya da uzayda bulunan herhangi bir madde keşfedilse de, bunun sonunun geldiğine inanmak doğru olmazdı.
Araştırmacıların yeni keşifleri yüzde 80’in üzerinde metalden oluşan bir ötegezegen oldu. Bileşim açısından Merkür‘e benzeyen bu ötegezegen, uzun zamandır rastlamadığımız, bilinen gezegenlere benzer bir tür keşif. Bu da bize Güneş Sistemi’nin oluşum sürecinin olağandışı bir durum olmadığını gösteriyor.
GJ 367b yüzde 80’den fazla metal içeriyor
Öncelikle ötegezegenin ne olduğuna açıklık getirmek gerekirse; Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yörüngede bulunan gezegenlere dendiğini söyleyebiliriz. Bu yeni keşif, Dünya’dan 30 ışık yılı uzaklıkta ve GJ 367 isimli bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde bulunuyor.
Yeni gezegen, NASA‘nın Geçiş Yapan Ötegezegenler Araştırma Uydusu (Transiting Exoplanets Survey Satellite – TESS) misyonu sırasında keşfedildi ve GJ 367b olarak adlandırıldı. TESS, yörüngedeki bir gezegenin etkisiyle oluşan ışık hüzmelerini kısa aralıklarla görüntülüyor. Kullanılan verilerde, iki hafta boyunca her iki dakikada bir yeni görüntü elde edildi.
Yeni ötegezegen, yıldızının etrafındaki dönüşünü günün üçte birinde tamamlıyor. GJ 367b, küçük bir hacme sahip ve yarıçapı Dünya’nınkinin üçte biri kadar. Buna rağmen kütlesi, Dünya’nınkinin yarısından fazla. Bu da kütlesine oranla ağır olduğunu gösteriyor. Santimetre küp başına 8 gramdan fazla düşüyor ve bu demirden daha ağır olduğu anlamına geliyor.
GJ 367b, yörüngesinde olduğu gezegene oldukça yakın ve bu da ona sadece tek bir tarafı dönük olarak dönüşünü tamamladığını gösteriyor. Sürekli bir tarafını döndüğünden, demirin erime seviyesine yakın olan 1.745 Kelvin yüzey sıcaklığına ulaşıyor. Bu da ötegezegenin, yüzeyinin kayalık olması ihtimalini artırıyor. Fakat silikon içeren birçok kayalık türü de benzer sıcaklıkta eriyor. Araştırmacılar, bu konuda hala tam olarak emin değiller.
Araştırma ekibi, istatistikleri bir yapay zekaya aktardı ve bunun sonucunda GJ 367b’nin Merkür’e çok benzeyen bir yapıya sahip olduğunu tahmin etti. Gezegenin içeriğinin çoğu ve yüzeyin yüzde 85‘ini kaplayan bir metal ve metalik bir çekirdek tespit edildiği düşünülüyor. Fakat keşfedilen ötegezegen, Merkür’ün 1.5 katı bir yoğunluğa sahip.
Kaynak: Shiftdelete