Yüksek hızlı internet çalışmalarında “güneşlik” önlemi!
Falcon 9’un NASA astronotlarını başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımasının ardından bir hafta bile geçmedi ki, SpaceX 60 …
Falcon 9’un NASA astronotlarını başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımasının ardından bir hafta bile geçmedi ki, SpaceX 60 yeni Starlink uydusunu yörüngeye geçtiğimiz gece yerleştirmeyi başardı. SpaceX yeni Starlink uyduları, diğerlerinden bir özelliğiyle ayrılıyor.
Görevin tamamlanmasının ardından yörüngede dolaşan uydu sayısı 480’e çıktı fakat bu yine de SpaceX’e verilen 12 bin uydu izninin yanında oldukça küçük bir sayı. Starlink projesinin nihai amacıysa dünyanın her köşesine kesintisiz interneti yörüngedeki uydular aracılığıyla sağlayabilmek.
SpaceX Starlink uyduları için parlaklık ayarı yapacak
SpaceX bir süredir gök bilimcilerle çalışarak uyduların gökte çok parlak görüldüğünden yana olan şikayetleri değerlendiriyor ve bu durumun hem uzay araştırmalarını olumsuz etkilemesinin hem de ışık kirliliğine yol açmasının önüne geçmeyi planlıyordu. Uydular daha önce Türkiye üzerinde de defalarca görülmüştü.
Yeni uydular bu kez bu sorunlara cevap verir şekilde yeni bir sistemle yörüngeye fırlatıldı. Kesintisiz internet uyduları bu kez bir güneşlik taşıyor. Böylece Güneş’ten gelen ışınları toplayıp yeryüzüne yansıtılmasının önüne geçerek uyduların gökyüzünde daha az parlak görülmesi hedefliyor. Yeni sistemin başarılı olması halinde SpaceX güneşlik üzerindeki çalışmalarını sürdürecek ve en az şekilde görünür olmaları için çalışacak.
Üstelik fırlatılma Falcon 9’un ilk uçuşunun onuncu yıldönümünde gerçekleşti. Hava şartları başta şüpheli görünse de Türkiye saatiyle sabah 4 buçukta görevini başarıyla tamamlayan Falcon 9, SpaceX’in Atlas Okyanusu’ndaki üssüne iniş yaptı. İnişten yaklaşık yirmi dakika sonra da Starlink uyduları İstanbul üzerinden belirgin bir şekilde görülebildi.
Starlink uyduları Türkiye üzerinden de geçiyor mu?
Siz de uyduları nasıl göreceğinizi merak ediyorsanız, Findstarlink isimli site ile konumunuzdan uyduların ne zaman ve ne kadar süre boyunca geçeceğini öğrenebilirsiniz.
Kaynak: Shiftdelete