YouTube’da çocuk istismarı videoları için hamle
En popüler sosyal ağlardan birisi olan YouTube’da çocuklara yönelik içerik hazırlayan bazı kanallarda tüyler ürperten başlıkta videoların yer …
En popüler sosyal ağlardan birisi olan YouTube’da çocuklara yönelik içerik hazırlayan bazı kanallarda tüyler ürperten başlıkta videoların yer aldığı görülmüştü. Bir süredir sosyal medyanın da gündeminde yer alan YouTube’da çocuk istismarı videoları için bakanlıktan hamle geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hareket geçtiği kanallar videolar için soruşturma başlatıldı.
YouTube’da çocuk istismarı videoları için soruşturma
Çocukların büyük bir çoğunluğunun YouTube’da vakit geçirdiği biliniyor. Bu sebeple birçok içeriğe maruz kalan çocuklar için ebeveynlerin de çok dikkatli olması gerekiyor. Platformda yayımlanan bazı videolar gerçekten de kan donduran başlıklar ve içeriklere sahip. Yakın zaman önce de ”Gerçek Hikâyeler, Hikâyem Bitmedi, İşte Benim Hikâyem ve Hayatın Penceresi” adını taşıyan dört hesap gündem oldu.
Söz konusu kanalların videolarına ekledikleri başlıklar gerçekten de kabus gibi. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, her biri en az 300 bin ya da en fazla 4 milyon izlenme oranlarına sahip videolarda “Annem kapıyı çalmadan girdi, üvey babamla beni gördü” gibi başlıklar yer alıyor. Özellikle bu videoların sosyal medya üzerinden yayılmasının ardından ”çocuk istismarı YouTube’da” adlı başlıklar gündem oldu.
Hukukçuların da söz konusu duruma el attığı olay sonrası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın harekete geçtiği duyuruldu. Çocuk istismarı içerikli videoları paylaşan 4 kanal hakkında hem YouTube ile hem de ilgili makamlarla iletişime geçilerek savcılığa başvuruda bulunuldu.
Aile Bakanlığı’nın yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
”Gündem olan YouTube kanalında yer alan içeriklerde aile ve toplum yapımızı bozan genel ahlak kurallarına aykırı ve çocuk cinsel istismarı içeren ifadelerin yer aldığı tespit edilmiştir. Bakanlık olarak erişimin engellenmesi için YouTube ve ilgili kurumlar ile iletişime geçilmiş ve savcılığa başvuruda bulunulmuştur”.
Sadece Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı değil aynı zamanda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) da devreye girdi. Zararlı içeriklerin engellenmesi için alınan önlemler kapsamında adımlar atıldığı söylendi.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından (EGM) ise sosyal medyada ‘genel ahlak kurallarına’ aykırı yayın yapan kanalların birçoğunun kapatıldığı, suç teşkil ettiği değerlendirilen içeriklerin de kaldırıldığı bildirildi.
Kaynak: Shiftdelete