Xiaomi, bazı bölgelerde telefonları engellemeye başladı
Çin merkezli teknoloji üreticisi Xiaomi, ihracat politikasını uygulayarak bazı telefonları engellemeye başladı. Bilindiği üzere, bütün akıllı …
Çin merkezli teknoloji üreticisi Xiaomi, ihracat politikasını uygulayarak bazı telefonları engellemeye başladı. Bilindiği üzere, bütün akıllı telefonlar her pazarda bulunmuyor ancak bunları çevrim içi perakendiceler aracılığıyla satın almak mümkün. Ağ uyumluluğu ve yerel düzenlemeler bir yana, telefonların desteklenmeyen bölgelerde çalışması da olağan.
Birçok şirket gibi Xiaomi’nin ihracat politikası da bu yasaklı ülke ve bölgelere herhangi bir ürün ihraç etmesine izin vermiyor. Ancak son yıllarda genişleyen gri pazar ile tüketiciler, Xiaomi cihazları bu yasaklı bölgelerde kullanmaya başladı. Artık Xiaomi, ihracat yasağının olduğu pazarlarda etkinleştirilen telefonları engelleyerek bu konuda yeni bir duruş sergiliyor.
Hangi ülkelerde Xiaomi telefonlar kilitleniyor?
Dünyada bazı ülkelere karşı ticaret yasaklarının olduğunu biliyoruz. Şirketler, cezalandırılmamak için bu ticaret yasaklarına uymaya çalışıyor. Ama herkes değil. Örneğin ZTE, ABD teknolojilerini ve bileşenlerini kullanan ürünleri bu yasaklı ülkelere ihraç ettiği için ABD hükümeti tarafından ciddi şekilde cezalandırıldı.
Xiaomi de aynı şekilde telefonlarının Kırım, Küba, İran, Kuzey Kore, Sudan ve Suriye gibi ülkelere ihracatını yasaklıyor. Ancak bu bölgelerdeki tüketicilere hizmet verebilecek üçüncü taraf satıcılar ve ihracatçılar üzerinde tam olarak kontrole sahip değiller. Şimdiye kadar başlıca bu ülke ve bölgelerdeki tüketiciler Xiaomi’nin cihazlarını elde edip kullanıyordu. Ancak artık durum değişiyor.
XDA‘nın haberine göre, Xiaomi artık bu bölgelerde çalışan telefonları engelliyor. Bununla birlikte, Xiaomi telefonlarda çalışan üçüncü taraf ROM‘lar şirketin uzaktan engelleme sisteminden etkilenmeyebilir. Şirket sözcüsü Global Times‘a verdiği demeçte, bu engellemelerin aslında ‘belirli bir pazarı hedef almadığını’ bildirdi. Şirket, gri pazar yoluyla kaçakçılığı önlemeyi ve kullanıcı veri güvenliğini korumayı amaçlıyor.
Kaynak: Shiftdelete