Xiaomi bataryaları daha güvenli hale getirecek
Lityum iyon piller, söz konusu batarya olduğunda en yaygın çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda ve hatta …
Lityum iyon piller, söz konusu batarya olduğunda en yaygın çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda ve hatta elektrikli arabalarda bile kullanılan bu teknoloji, özellikle yüksek verimliliği sayesinde tercih ediliyor.
Ancak bu teknoloji, oldukça önemli bir kusura sahip. Özellikle yüksek ısıya duyarlı olan Lityum iyon piller, kolayca tutuşabiliyor ve patlayabiliyor. Xiaomi batarya konusunda aldığı yeni bir patent ile bu tehlikeyi ortadan kaldırmak istiyor.
Xiaomi, batarya güvenliğini arttırıyor
Çinli teknoloji devi, bir süredir batarya ve şarj teknolojilerini daha güvenli hale getirmek için uğraşıyordu. Görünüşe göre şirket, geçtiğimiz günlerde önemli bir adım attı. ITHome tarafından hazırlanan rapora göre Xiaomi, batarya güvenliğini arttırmak için 23 Mart 2021 tarihinde yeni bir patent aldı.
Basitçe açıklama gerekirse, bataryada bulunan lityum, patlama ve yanma riskine karşı korumalıdır. Batarya yüzde 80 doluluk oranına geldiğinde, telefonunuz tam şarj uyarısı verir ve akımı keser. Hemen ardından eğer cihaz prizden çekilmezse, dalgalı şarj modu devreye girer. Bu sayede pil yüzdesi azalmazken, şarj kapasitesinin aşılması da önlenir. Ancak batarya yüzde 80’den sonra dalgalı şarja geçmezse, zarar görebilir ve kullanıcı için tehlikeli hale gelir.
Xiaomi tarafından alınan patent, sistemin bu süreci gerçek zamanlı olarak takip ve kontrol etmesine olanak sağlıyor. Bu sayede bir sorun oluştuğunda akım kesilerek, aşırı yükten kaynaklanan patlama ve şişmenin önüne geçiliyor. Xiaomi, böylelikle akıllı cihazlarını daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.
Lityum piller neden kullanılıyor?
Lityum iyon piller, diğer kimyasallarla hazırlanan rakiplerine oranla daha hafiflerdir. Bu sebeple her türden elektronik cihaz için daha uygunlardır. Aynı zamanda bu pillerin hafıza etkisi sorunu yoktur, dolayısıyla şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmez. Yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmaz.
En belirgin kusurları ise kullanım ömürlerinin üretim tarihinden itibaren başlamasıdır. Ne kadar kullanıldığı fark etmeksizin, ömürleri zaman içinde azalmaya başlar. Bu sebeple aldığını elektronik ürünlerin şarjı, zamanla daha hızlı tükenmeye başlar. Yine de çeşitli şirketler, bu teknolojiyi geliştirmek ve mükemmelleştirmek için çalışmaktadır.
Kaynak: Shiftdelete