Windows’tan Ubuntu’ya geçmeden önce bilmeniz gereken 8 şey!
Yeni bir işletim sistemine geçmek hem heyecanlı hem de sıkıntılı olabilir. İşte Windows’tan Ubuntu’ya geçiş öncesi bilmeniz gerekenler!
Özellikle daha önce hiç Linux tabanlı bir sistem kullanmadıysanız, Windows’tan Ubuntu’ya geçiş ilk başta göz korkutucu olabilir. Bununla birlikte, geçiş için uygun şekilde hazırlanırsanız, herhangi bir zorluk veya sürprizle karşılaşma olasılığınız büyük ölçüde azalacaktır. İşte Windows’tan Ubuntu’ya geçerken dikkat etmeniz gereken 8 şey!
Windows’tan Ubuntu’ya geçiş öncesi bilmeniz gereken 8 şey!
1. Ubuntu’yu doğrudan USB sürücünüzden çalıştırabilirsiniz
Ubuntu’nun en öne çıkan özelliklerinden biri, onu önyüklenebilir bir USB sürücüde taşıyabilme ve karşılaştığınız herhangi bir bilgisayarda çalıştırabilme yeteneğidir. Bu yetenek, tamamen bir kurulum yapmadan önce size onu test etme şansı verir. Bu durumda Ubuntu’nun tüm özelliklerini deneyimleyebilir ve sizi tatmin etmezse Windows ile çalışmaya devam edebilirsiniz.
Bu sayede daha sonra fikrinizi değiştirirseniz tüm işletim sistemini kurmakla harcayacağınız zamandan tasarruf etmiş olacaksınız. Bu özellik, bir arkadaşınızın bilgisayarını, dosya ve programlarına erişmeden ödünç almak istediğinizde de işe yarar.
2. Ubuntu’yu Windows’un yanına sorunsuz bir şekilde kurabilirsiniz
Eğer hala bilgisayarınızda Windows’u kullanmaya devam etmek istiyorsanız, yanına Ubuntu’yu çift önyükleme sistemi olarak kurabilirsiniz. Çift önyükleme sistemini iki işletim sistemini bir arada çalıştıran bir bilgisayar gibi düşünebilirsiniz. Bu sayede iki işletim sisteminde de işlem yapma olasılığınız doğar.
Ubuntu kurulum işlemi sırasında yeni işletim sistemini Windows ile birlikte kurmayı tercih ederseniz bunu yapmak kolaydır. Kurulumunuz tamamlandığında, ilk açılışta her zaman Windows’u mu yoksa Ubuntu’yu mu başlatacağınızı seçebilir ve görevlerinizi herhangi bir işletim sisteminde gerçekleştirebilirsiniz.
3. Windows’tan Ubuntu’ya geçişin en zor kısmı: Terminali kullanmak!
Windows’tan Ubuntu’ya geçiş yaparken alışmanız gereken en büyük değişikliklerden biri, bazı işlemleri terminal komutlarını kullanarak gerçekleştirmektir. Daha önce Windows Komut İstemi’ni sıkça kullandıysanız, pek bir sıkıntı yaşamazsınız. Ancak, daha önce hiç terminal komutları kullanmadıysanız gözünüzü korkutabilir.
Diğer birçok karmaşık görevin yanı sıra uygulama yükleme, sistem güncellemeleri gerçekleştirme ve uygulamaları kaldırma gibi temel görevleri gerçekleştirmek için Ubuntu terminaline ihtiyacınız olacak. Hızlı bir Google araması, her zaman size ilk aşamalarda yapmanız gerekenleri gösterir. Ubuntu sistemi üzerinde çalışmaya alıştıktan sonra, her şey sizin için çok kolay olacaktır.
4. Ubuntu eski bilgisayarınızda sorunsuz çalışabilir
Eski bilgisayarların çoğu en son Windows sürümünü çalıştırmakta zorlanır. Ubuntu ile bilgisayarınız, sisteminizden önemli ölçüde daha az kaynak talep ettiği için Windows’a göre daha kolay çalıştırılır. Öyle ki Ubuntu’yu bir Chromebook’ta bile çalıştırabilirsiniz.
Eski bir bilgisayar ile çalışıyorsanız, benzer deneyime ve işlevselliğe sahip Ubuntu’dan bile daha hafif Linux dağıtımları bulmanız da mümkün. Eski bir bilgisayarınızı kullanılabilir hale getirmenin yanı sıra, bu Linux dağıtımlarını kullanmanın başka birçok avantajı vardır.
5. Ubuntu sizi güncelleme yapmaya zorlamaz
Windows’tan farklı olarak, Ubuntu sizi sisteminizi güncellemeye zorlamaz; güncellemeleri daha sonra gerçekleştirmek isterseniz görmezden gelebileceğiniz bir açılır pencere hatırlatıcısı alırsınız. Güncellemeyi yüklemek istediğiniz zaman ise terminal aracılığıyla veya manuel olarak yapabilirsiniz. Bir güncelleme yüklemeye karar verdiğinizde, bilgisayarınızı yeniden başlatmanıza gerek kalmadan kullanmaya devam edebilirsiniz.
Windows’ta, sistemin sizi bir güncelleme için yeniden başlatmaya zorlaması durumunda çalışmanızı bir saatten fazla beklemeye almak zorunda kalabilirsiniz. Güncelleme ne kadar büyük olursa, o kadar uzun süre beklemeniz gerekir. Ancak Ubuntu’da böyle bir durum söz konusu değildir.
6. Oyun oynama hevesiniz varsa Ubuntu bunu kaçırabilir
Bu madde oyuncuları üzecek olsa da ne yazık ki durum böyle. Çoğu bilinen bilgisayar oyunu geliştiricisi, Ubuntu gibi Linux tabanlı sistemler için optimize edilmiş oyunlar üretmez. Ancak çaresi var. Eğer oyunsuz yapamam diyorsanız Ubuntu’yu Windows ile birlikte kurmak sizin için çok iyi bir fikir olabilir. Bu sayede oyun oynamak istediğinizde Windows sistemini çalıştırabilirsiniz.
7. Windows programlarını Ubuntu üzerinde çalıştırabilirsiniz
Oyun oynamanın aksine Windows uygulamalarını Ubuntu’da çalıştırmak daha kolay. İhtiyacınız olursa Microsoft Office gibi çoğu Windows programını çalıştırmaya devam edebilirsiniz. Windows programlarını Ubuntu’da çalıştırmak için WinApps adlı bir uygulamaya ihtiyacınız olacak. WinApps’in yanı sıra, Wine, Bottles ve Vineyard adlı uygulamalara da göz atabilirsiniz. Ubuntu’da en sevdiğiniz Windows programlarına erişme olanağı sizin bu işletim sistemini yükleme hevesinizi arttırabilir.
8. Ubuntu Windows’a göre daha güvenlidir
Windows’ta, sisteminizi güvende tutmak için bir antivirüs programı yüklemeniz gerekebilir. Yaygın olarak kullanılması, Windows’u kötü niyetli oyuncuların kötü amaçlı yazılım oluşturma ve Windows sistemlerine saldırma teşvikine sahip olduğu anlamına gelir. Windows ayrıca, tek tuşla kapanabilen güvenlik duvarları yüzünden kötü amaçlı uygulamaları bilgisayara yüklemenizi kolaylaştırabilir.
Ubuntu’da, her uygulama yüklediğinizde veya sistemde değişiklik yaptığınızda yönetici parolanızı girmelisiniz. Parola gerektirmesi, sisteminize saldırmak için gönderilen bir yükün siz açık izin vermediğiniz sürece kurulmayacağı anlamına gelir. Ancak bu, bilgisayarınızın yenilmez olduğu anlamına gelmez. Her zaman potansiyel olarak kötü amaçlı dosyalara dikkat etmeli ve güvenilir olmayan web sitelerinden kaçınmalısınız.
Ubuntu, özellikle daha önce Linux tabanlı bir sistem kullanmadıysanız size başta çok yabancı gelebilir. Ancak buna zamanla alışabilirsiniz. Açık kaynaklıdır, yani Windows’tan farklı olarak basitçe indirebilir ve ücretsiz olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kaynak: Shiftdelete