Wi-Fi neden yavaşlar? İşte dikkat etmeniz gereken 5 sebep!

Wi-Fi neden yavaş? Wi-Fi hızınızı artırmak için dikkat etmeniz gereken 5 sebep ve pratik çözümler neler? Gelin bakalım!

Wi-Fi neden yavaşlar? İşte dikkat etmeniz gereken 5 sebep!

Wi-Fi, kimimizin artık kesilirse para kazanamayacağı kadar yaygın bir kullanıma erişmiş durumda. Eh, böylesine önemli bir hizmetin kesintiye uğraması da dolayısıyla pek sinir bozucu. Peki Wi-Fi neden yavaşlar? Gelin sorunların ne olabileceğine bir bakalım.

Wi-Fi neden yavaşlar? Anlatıyoruz

1. Wi-Fi router’ınızın konumu

Wi-Fi modeminizin nerede bulunduğu, bağlantı hızınızı ve performansınızı doğrudan etkileyebilir. Modeminizi yanlış bir yere koymak, sadece yavaş hızlara değil, aynı zamanda tutarsız performans ve bağlantı kesintilerine de yol açabilir. Wi-Fi sinyalleri, özellikle Wi-Fi 6 ve daha yenileri, duvarlardan geçmekte oldukça başarılı ancak bağlı cihazınız ile modem arasındaki her bir nesne, sinyal kalitesinde küçük bir azalmaya neden olur.

En iyi sonuçlar için modeminizi yüksek bir yere yerleştirin ve kesinlikle yerde bırakmayın. Duvara monte etmek herkes için uygun olmayabilir, ancak modeminizi bir masa veya rafın üzerine yerleştirmek sinyal kalitesinde önemli bir etki yaratabilir. Modemi bir TV’nin arkasına veya metal levhalarla çevrili bir dolap gibi yerlere koymaktan kaçının.

2. Yazılım ayarlarınızı kontrol edin

Modemi ilk kez kurarken dikkatli olmazsanız, Wi-Fi performansınızı sabote eden bazı ayarlarla kurulum yapabilirsiniz. İlk kontrol etmeniz gereken şey, 5GHz bant genişliği; bu genellikle varsayılan olarak 80 MHz olarak ayarlanmıştır. Wi-Fi 6’da, 80MHz bağlantı 1201Mbps bağlantı hızı sunabilirken, 160MHz bu hızı 2402Mbps’ye çıkarıyor. 160MHz ile kapsama biraz azalabilir, ancak ekstra bant genişliği bazıları için buna değer olabilir.

QoS ayarlarını etkinleştirdiyseniz, bu ayarları da kontrol etmelisiniz. QoS, hızı maksimize etmek için performansı tutarlı tutmak için tasarlanmış. Bu nedenle QoS’u etkinleştirmek, genel hızda ölçülebilir bir düşüşe neden olabilir. Son olarak, ayarlarınızı kontrol ederken, performans düzeltmeleri içerebilecek bir firmware güncellemesi olup olmadığını kontrol edin.

3. Eski modemi değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir

Sosyal medyada video izlemek, oyunlarda büyük indirmeler yapmak ve 4K film izlemek olgularının daha fazla kişiye ulaşmasıyla birlikte, hepimiz muhtemelen her zamankinden daha fazla veri kullanıyoruz. Bunlara birçok akıllı cihaz da dahil. Eski modemler tüm bu bağlantılarla başa çıkmakta zorlanabilir ve bu da kötü performansa yol açabilir.

Akıllı ev cihazları yalnızca küçük miktarda veri gerektirse de çok fazla sayıda olduklarında ağınızı yine de yavaşlatabilirler. Eğer çok sayıda akıllı ev teknolojisine sahipseniz veya evinizde çok sayıda kişi varsa, AX5400 bağlantısı veya daha hızlı bir Wi-Fi modemi almak, ihtiyaçlarınızı karşılamak için size yeterli kapasiteyi sağlayabilir.

4. Bilgisayarınızın dahili internet donanımını kontrol edin

Wi-Fi cihazınızın bağlantı hızı, bilgisayarınızdaki eski veya ucuz Wi-Fi teknolojisi tarafından da sınırlı olabilir. Eski bir model satın almış olabilirsiniz ya da üretici bazı köşeleri kesmiş olabilir; bazı PC’ler ve anakartlar ne yazık ki vasat Wi-Fi çözümleriyle gelir. Çoğu masaüstü bilgisayar, Asus PCE-AXE59BT gibi bir şeyle yükseltilebilir ve bazı dizüstü bilgisayarlar da hala bir yükseltme yoluna sahip.

Bir diğer önemli nokta, ucuz veya kompakt Wi-Fi adaptörlerindeki anten tasarımının ideal olmamasıdır. Örneğin, kompakt bir USB Wi-Fi adaptörü, büyük bir anten için yeterli alana sahip değildir ve USB portuna takılı olduğundan, PC’nin kendisi sinyali engelleyebilir. Masaüstü PC’nizi yükseltiyorsanız, harici antenler kullanmak en iyi yoldur, görünüş olarak her ne kadar temiz görünmeseler de.

Oyun konsolları da genellikle bu alanda birkaç kuruş tasarruf etmeye çalışır. PS5, 1201Mbps maksimum hıza sahip Wi-Fi 6 içerirken, Xbox Series X, bunun yerine bir Wi-Fi 5 modülü ile yetinir. Bir oyunun indirilmesi için biraz daha uzun beklemek dünyanın sonu olmayabilir, ancak bu alanda PS5’ten objektif olarak daha yavaştır. Neyse ki, tüm modern konsolları Ethernet ile kablolayarak onlara en iyi hızları sağlayabilirsiniz.

5. İnternetiniz gerçekten yavaş olabilir

Ödediğiniz hızları alsanız bile, ihtiyaçlarınız arttıysa artık yeterli olmayabilir. Birden fazla kullanıcıyı desteklemek için daha hızlı bir bağlantıya ihtiyaç duyulur, çünkü bu en yüksek hız, çevrimiçi olmaya çalışan tüm cihazlar arasında bölünecektir. 100Mbps bağlantı, tek bir kişi için yeterli olabilir, ancak iki veya daha fazla kişi paylaşmaya başladığında sınırı zorlayabilirsiniz, özellikle büyük dosyalar indiren oyuncularsanız.

Dolayısıyla daha çok indirme ve yükleme hızı veren bir tarifeye geçmeniz gerekiyor olabilir.



Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası