Wi-Fi 6 teknolojisinin hastanelerde kulanımının avantajları
Wi-Fi 6 teknolojisi, ağ performansında gelinen son noktalardan birisi. Kısa adı IEEE olan Institute of Electrical and Electronics Engineers …
Wi-Fi 6 teknolojisi, ağ performansında gelinen son noktalardan birisi. Kısa adı IEEE olan Institute of Electrical and Electronics Engineers-Elektrik ve Elektronik Mühendisleri tarafından hayata geçirilen 802.11ax standardı, küresel alanda orijinal cihaz üreticilerine geniş yelpazede yeni ürünler sunma imkanı veriyor.
Wi-Fi 6 teknolojisi kullanan cihazlar, günümüzde özellikle karmaşık altyapıya sahip kurumların fayda sağlamasına yardımcı oluyor. Peki bu nasıl oluyor?
1- MU-MIMO teknolojisi ile yüksek ağ kapasitesi
Çok sayıda cihazın bağlandığı ağlarda çok fonksiyonluluk özelliği körelir. Eski ağlar yeni cihazların bağlanması ile sorun yaşarken Wi-Fi 6 ise bu sorunun üstesinden gelebiliyor. Bir Wi-Fi 6 router’ı, aynı anda sekiz cihaz ile iletişim kurabiliyor. Bu özellik çoklu-kullanıcı, çoklu girdi ve çoklu çıktı (MU-MIMO) teknolojisi sayesinde gerçekleşiyor. Wi-Fi 6 cihazlarının sunduğu ağ kapasitesi, Wi-Fi 5 teknolojisinin yaklaşık dört katını temsil ediyor.
Sağlık sektöründeki büyük tesislerde binlerce kablosuz cihaz kablosuz internet ağına bağlı; her bir Wi-Fi 6 erişim noktası daha fazla cihazı kontrol edebildiği gibi bağlantı kalitesini de artırıyor, böylelikle sağlık sektöründe süreçlere dair kalite de yükseliyor.
Sağlık kayıtlarına sorunsuz erişim, hayatların kurtarılmasında önemli role sahip. Wi-Fi 6, aile fertlerinin sağlık bilgilerini güncel bir şekilde paylaşmasını mümkün kılarak ziyaretçi memnuniyetini yükseltiyor.
2- Geniş kanallar ve veri yoğunluğu avantajı
Hastaneler kablosuz ağlarda paylaşılan anormal miktarda veri üretiyor. Wi-Fi 6 router’ları ağ trafiğini dağıttıkları kanalların genişliğini iki katına çıkarırken, rakamsal olarak bu kapasite 80 Mhz’den 160 Mhz’ye yükseldi.
Böylece videolar, medikal görüntüler, analitikler ve belgeler çok daha başarılı bir şekilde transfer edilebiliyor. Sağlık personeli yavaş bağlantı ve erişim sıkıntısı yaşayan bulut hizmetler sayesinde gecikme de yaşamıyor. Bu arada 1024-QAM adı verilen teknoloji, veri akışını %25 artırırken gerçek zamanlı hasta takibi imkanını da güçlendirecek.
3- Daha uzun pil ömrü
Wi-Fi 6, Target Wake Time (TWT) adı verilen teknoloji ile cihazların şarj kapasitelerini daha iyi şekilde kullanmalarını sağlıyor. Wi-Fi 6 ağına bağlı her cihaz belli aralıklarla “uyanarak” veri paylaşımı yapıyor ve ağ içindeki statüsünü kontrol ediyor. Bu işlemin çok sık yaşanması halinde cihazların pil ömrü hızla azalır.
TWT teknolojisi, Wi-Fi 6 ağına bağlı mobil cihazların da uykuya geçme özelliklerini daha iyi kullanmalarını sağlayarak pil ömrü performansını yükseltiyor. Bu aşamada özellikle hastane personeli için kritik önem taşıyan mobil cihazların daha üstün performansla kullanımı mümkün hale geliyor.
Kaynak: Shiftdelete