Veterinerlerde antibiyotiğe dirençli bakteriler bulundu
Hollanda’da bilim insanları bir bakteri çalışması yürüttü. Veterinerlik birimlerinde çalışanlarda yaygın şekilde antibiyotiğe dirençli …
Hollanda’da bilim insanları bir bakteri çalışması yürüttü. Veterinerlik birimlerinde çalışanlarda yaygın şekilde antibiyotiğe dirençli bakteriler tespit ettiler. Araştırma Hollanda’daki her 10 veteriner çalışandan birinin genişletilmiş spektrumlu beta-laktamaz (ESBL) suşları taşıdığını gösterdi.
Araştırmacılar bu yüksek yaygınlığın antibiyotik kullanımı veya yakın zamanda yapılan seyahatler gibi diğer risk faktörleriyle açıklanamayacağını söyledi. Bununla birlikte, hayvanlarla mesleki temasın ilaca dirençli patojenlerin bulaşmasına neden olabileceğinin olası olduğunu belirtiler.
Bakteri türleri çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor
Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae bakterileri sağlıklı insan ve hayvanların bağırsaklarında yaygındır. Birkaç farklı türü var ancak çoğu zararsız olsa da bazıları ciddi gıda zehirlenmelerine ve kan zehirlenmesi de dahil riskli enfeksiyonlara neden olabilir.
Böyle bir bakteri türü penisilin ve sefalosporinler de dahil olmak üzere birçok antibiyotiğe dirençli. Üstelik hem insanlarda hem de hayvanlarda görülüyor. GSBL ve AmpC üreten Enterobacteriaceae (AmpC-E) bakterisi ile yüksek dirençli suşların neden olduğu enfeksiyonlar özellikle önemli.
Medical Xpress‘in haberine göre, Hollanda’daki Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsünden bilim insanları dirençli bakterilerin nasıl yayıldığını öğrenmek istedi. Farklı türdeki çiftlik hayvanları ve evcil hayvanlarla mesleki temastan insanlara geçiş olup olmadığını araştırdılar.
482 veteriner çalışanından dışkı örnekleri aldılar. Ayrıca veteriner personellerine çeşitli soruların yer aldığı bir anket de verdiler. Çalışma sonucunda, neredeyse 10 veteriner çalışanından 1’inin (%9,8, 47/482) en az bir GSBL/AmpC üreten bakteri suşu taşıdığını gördüler.
Araştırmacıların tanımladığı en yaygın E. coli suşu, insanlarda ciddi mesane enfeksiyonlarına sebep oluyor. Ayrıca personellerin aile üyelerinde de aynı bakteri suşları görüldü.
Tüm bu bulgularla birlikte kliniklerdeki hayvanlardan numune alınmadığını belirtmek gerekiyor.
Kaynak: Shiftdelete