Uzayın keşfinde devrim yaratacak motor
Yakıt ihtiyacı olmadan uzay keşfini mümkün kılmayı vaat eden elektromanyetik itişli sürücüler için çalışmalar hızlandı. İmkansız denilen sürücüler gerçek olacak mı?
İnsanoğlunun uzayı keşfetme içgüdüsü sürekli olarak yeni Teknolojik gelişmelerde önemli rol oynuyor. Son gelişme ise uzay keşfi için bir dönüm noktası olabilir.
Yakıt ihtiyacı olmadan uzay keşfi!
Big Think’in haberine göre, son teknolojik gelişmeler hiçbir yakıt ihtiyacı olmadan uzayın keşfini sağlayacak bir varsayım olan elektromanyetik itişli sürücülerin geliştirilmesi için umut ışığı oldu.
Teorik olarak Mars’a 2 ayda, Ay’a ise birkaç saatte varılmasını sağlayabilecek teknolojinin aynı zamanda iklim değişimini ve enerji krizini çözebileceği, ayrıca havacılık sanayini tamamen değiştirebileceği ifade ediliyor.
İlk olarak 1999 yılında İngiliz bilim insanı Roger Shawyer tarafından sürücünün geliştirilebileceği olasılığı ortaya atılmıştı. Bu olasılık dünya çapında birçok bilim insanını haliyle yıllardır cezbetmiş durumda. 2012 yılından beri teknolojiyle ilgili 9 çalışmanın yapılmış olduğunun da altını çizelim.
Uygulanabilirlik tartışmaları
Öte yandan birçok fizikçi elektromanyetik itişli sürücülerin uygulanabilir olduğuna inanmamakta. Bunun başlıca sebebiyse sürücünün Newton’un hareketle ilgili üçüncü kanunuyla çelişmesi ki bu kanunun klasik mekaniklerin kurucu kanunlarından birisi olduğunu vurgulamak gerek.
Kanuna göre her hareket için karşı veya eşit güçte bir reaksiyon vardır. Sürücü ise tek yönde gidiyor ve yakıta ihtiyaç duymuyor. Bu durum ise hiçbir şey püskürtme oluşturmazken ve roketi itmezken nasıl ilerleyeceği sorunsalını yaratıyor.
Sürücünün çalışma mantığında ise elektriğin mikrodalga fotonlarına dönüştürülmesi ve kapalı koni şeklindeki kavitelere ateşlenmesi yatıyor. Fotonlar koninin büyük bitiş tarafından karşı itiş gerçekleştiriyor ve küçük olan uçtan ters yönde hızlanma sağlanıyor. Ayrıca bu sürücüyü kullanacak uzay gemilerinin tonlarca yakıt taşımaması çok daha hafif olmalarını ve yüksek hızlara çıkabilmelerini sağlayabilecek.
Elektromanyetik itişli sürücüleri ne zaman görebiliriz?
Amerikan Havacılık ve Uzaycılık Enstitüsü, NASA araştırma grubu Eagleworks tarafından yakında yayımlanacak olan bir makalenin ihtiyatlı da olsa oldukça heyecan yarattığını ifade etmiş durumda. “Vakum İçerisindeki Kapalı Bir Radyo Frekansı Kavitesinden İmpulsif İtişin Ölçümü” başlıklı makale teknolojinin gerçekleştirilmesi konusunda potansiyel önerilerde bulunuyor. Tabii ki bu önerilerin uygulanabilirliği ne zaman gerçekleşir bilemiyoruz.
Kaynak adres : https://www.shiftdelete.net/uzayin-kesfinde-devrim-yaratacak-motor-76033