Uzayın binlerce yıllık gizemi çözülüyor mu?

Binlerce yıldır uzayı inceleyen bilim insanları, ‘karanlık madde nedir?’ sorusunu cevaplamaya çalışıyor. İşte son gelişmeler.:

Uzayın binlerce yıllık gizemi çözülüyor mu?

Karanlık madde, astrofizikte, elektromanyetik dalgalarla etkileşime girmeyen, varlığı yalnız diğer maddeler üzerindeki kütleçekimsel etkisi ile belirlenebilen maddelere denir. Binlerce yıldır uzayı inceleyen bilim insanları, ‘karanlık madde nedir?’ sorusunu cevaplamaya çalışıyor.

Karanlık madde gizemini çözmek için yeni bir bakış açısı

Henüz varlığını kanıtlayamadığımız ancak var olduğunu bildiğimiz karanlık maddeyi tespit etmek için yeni bir yol denenecek. Bilim insanları yıllarca nötrino parçacıkları üzerine yaptıkları çalışmalar yerine bundan böyle yerçekimi dalgalarını kullanmayı planlıyor.

Gökbilimcilerden oluşan bir ekip, gizemli karanlık madde fenomenini incelemek için yerçekimi dalgalarını kullanmak için harekete geçti. Araştırmacılar, karanlık maddeyi tespit edebilmek için kara delik çarpışmalarında ortaya çıkan yerçekimi dalgalarını ölçü olarak kullanmayı öneriyor.

Bilim insanları, bu çarpışmaları inceleyerek oluşan yerçekimi dalgalarının karanlık madde hakkında bilgi edinmek için etkili bir yöntem olabileceğine inanıyor. Mevcut yerçekimi dalgası dedektörleri bu küçük etkileri tespit edecek kadar güçlü değil, ancak yeni nesil cihazların bu amaç için kullanılabileceğine inanılıyor.

Yeni oluşturulan bu model ile bincelerce yıldır gizemini koruyan karanlık madde hakkında daha fazla fikir sahibi olabiliriz. Hem eski hem de yeni araştırmalar ışığında bilim insanları karanlık maddey mantıksal bir çerçeveye oluşturmaya çalışıyor.

Karanlık madde, evren anlayışımızdaki kalıcı gizemlerden biri olmaya devam ediyor. Yeni araştırmalar ise biraz olsun bu gizemi çözebilir. 

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası