Uzay turizmi sırasında ölürseniz ne olur?
2001 yılında Roscosmos Rus uzay ajansı ile birlikte hayatımızda resmi olarak yer alan uzay turizminin detayları belli oluyor. Elon Musk’ın …
2001 yılında Roscosmos Rus uzay ajansı ile birlikte hayatımızda resmi olarak yer alan uzay turizminin detayları belli oluyor. Elon Musk’ın açıklamalarına göre 2023 yılında SpaceX uzaya seyahatler başlayacak. Şirketler uzun bir süredir birbirleriyle yarış halinde. Ancak bu yarış şimdiden kafalarda birçok soru işareti oluşturmaya başladı. Peki ya daha öncesinde uzayda ölen kişilere ne yapıldı? Ya da bir turist olarak uzay turizminde ölürseniz ne olur sorularının cevapları ise haberimizin devamında…
Uzay turizmi esnasında ölürseniz ne olur?
Birçok şirket uzay turizmi için öncülük yapmak için birbirleriyle yarış içerisinde. Elon Musk’ın SpaceX’i, Jeff Bezos‘un Blue Origin’i ve Virgin Galactic bu yarışta öne çıkan şirketler arasında. İnsanlığın uzayı ziyaret etmesi konusu gündeme sık sık geldikçe herkesin aklına “Uzayda ölürsem ne olur” sorusu gelmeye başladı.
Uluslararası uzay hukukuna göre, ülkeler, resmi ve özel tüm uçuşların ulusal uzay faaliyetlerini yetkilendirmekten ve denetlemekten sorumludur. Eğer bir uzay turizmi sırasında turist ölürse ilk olarak ölüm nedeninin belirlenmesi gerekir. Turistin ölümü uzay aracındaki mekanik bir arızadan kaynaklanıyorsa, Federal Havacılık İdaresi soruşturma süresince şirketin daha fazla uzay aracı fırlatmasını durdurabilir. Şuan itibariyle, uzay hukukunda böyle kapsamlı maddeler olmadığı için süreç dünyada olan hukuk sistemiyle ilerleyecek diye tahmin ediliyor.
2003 yılında Columbia Uzay Mekiği kazasında 7 astronot hayatını kaybetti. Tam olarak 18 kere ertelenmiş olan bu uçuşun 6 Amerikan ve 1 İsrailli astronot gerçekleştirdi. Ancak uzay mekiği Dünya’ya dönerken parçalandı ve gemideki 7 astronotta hayatını kaybetti. Bu uçuş ile ilgili derin araştırmalar yapıldı. O zamandan beri de uzay turisti için bir prosedürün olması gerektiğine karar verildi.
Şuan itibariyle uzayda geçirilen süre birkaç gün ile sınırlı olsa da bu ölüm riskinin imkansız olmadığı anlamına gelmiyor. Uzay turistleri ile ilgili yürütülecek olan soruşturmalarla ilgili prosedürlerin çoğu Dünya’dan alınabilir. Ancak bu turistik uzay seyahatleri başlamadan önce ortak bir anlaşmaya varılması gerekiyor. Farklı ülkelerden turistler katılabileceği için ilerleyen süreçte hukuksal karışıklıklar oluşabilir.
Örneğin, kısa süreli görevlerde uzay turistlerinin cesetleri Dünya’ya geri gönderilebilir. Ancak, uzun süreli olan yolculuklarda bu mümkün olmayacağı için cesedi dondurma gibi yöntemlere başvurulabilir. Henüz uzay hukukunda uzay turizmi ile ilgili ibareler yer almasa da yakında bunlarla ilgili bir anlaşma yapılacağı aşikar.
Kaynak: Shiftdelete