Ukrayna, Rusya’nın bot hesaplarını çökertti! Çiftliklere baskın
Sosyal medyanın korkulu rüyası olan bot hesaplar, Rusya-Ukrayna savaşında da aktif bir şekilde boy gösteriyor. Ancak Ukrayna Güvenlik Servisi …
Sosyal medyanın korkulu rüyası olan bot hesaplar, Rusya-Ukrayna savaşında da aktif bir şekilde boy gösteriyor. Ancak Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından paylaşılan son açıklamada, vatandaşları korkutmak için faaliyetlerde bulunan beş “düşman” bot çiftliğinin imha edildiği ortaya kondu.
Ukrayna’nın federal güvenlik biriminin açıklamasına göre bot çiftlikleri, Ukrayna vatandaşları arasında paniğe yol açmak ve aynı zamanda çeşitli bölgelerdeki sosyopolitik durumu istikrarsızlaştırmak istiyordu. En az 100 bin hesabı kontrol eden beş Rus çiftliği yok edilmiş durumda.
Ukrayna, Rusya yanlısı bot çiftliklerine baskın düzenledi
Ukrayna sınırları içinde tespit edilen bot çiftliklerini bastıklarını söyleyen SBU, 24 Şubat’tan bu yana sahte haber ve dezenformasyonda bulunduklarını ifade etti. Rusya’nın Ukrayna işgali hakkında çalışan beş çiftliğin en az 100 bin hesapla paylaşım yaptığı öğrenildi.
Bot hesapları kontrol eden çiftliklere baskın yaptıktan sonra açıklamalarda bulunan SBU, Rusya’yı suçlamayı ihmal etmedi. Rusya’nın “büyük ölçekli bilgi sabotajı” yürüttüğünü iddia eden Ukrayna kurumu; çiftliklerin dört farklı bölgede (Kharkiv, Cherkasy, Ternopil ve Zakarpattia) olduğunu belirtti.
“Rusya tarafından idare edilen botlar, sosyal medya hesaplarını işgalle ilgili çarpıtılmış haberler ve propaganda yapmak için kullanıldı.”
SBU yetkilileri tarafından düzenlenen baskınlar sonucunda 100’den fazla GSM ağ geçidi cihazı, 10.000’e yakın SIM kart, dizüstü bilgisayarlar ve birtakım bilgi işlem ekipmanlarının ele geçirildiği dile getirildi. Ukrayna hükümetinin paylaştığı fotoğraflarda ayrıca cep telefonu, USB sürücü ve silah olması da gözlerden kaçmadı. Fakat SBU, herhangi bir tutuklama olup olmadığını açıklamadı.
Ukrayna Ulusal Haber Ajansı, savaşla ilgili sahte bilginin yayılmasını önlemek için bir teyit botu geliştirildiğini duyurdu. Perevirka isimli bu bot sayesinde sosyal medyadaki sahte videolar, fotoğraflar ve diğer paylaşımlar teyit edilebilecek.
Kaynak: Shiftdelete