Uçan beyin CIMON, 14 ay sonra dünyaya döndü
Crew Interactive Mobile tarafından CIMON olarak adlandırılan robotik asistan, Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda (ISS) 14 ay geçirdikten sonra sonra dünyaya döndü.
Uçan beyin olarak tanımlanan ve daha gerçekçi bir iletişimi teşvik etmek için basit bir yüz ile insanlara cevap veren yapay zeka tabanlı robot, geçtiğimiz hafta SpaceX’in CRS-18 uzay aracında bulunan kargolardan birisiydi.
Uzay asansörü için müjde verildi
Dünya ile ay arasında bir uzay asansörü inşa etmek oldukça çılgın ve yapılması pek mümkün görünmeyen bir proje. Ancak, bilim adamları henüz olmasa da, bunun münkün olduğunu belirtiyor.
Uçan beyin CIMON, ISS’ye geri gönderilecek
Airbus ve IBM tarafından Almanya uzay ajansı ile geliştirildi. Mürettebatın normal bir üyesi gibi davranmaya programlanan asistan, astronotlarla sürekli etkileşim içerisinde oluyor. Airbus yetkilileri bu robotik asistanın günlük rutin görevleri gerçekleştirirken astronotlara büyük kolaylık sağladığını belirtiyor.
Test sürecinin oldukça başarılı geçtiği ve astronotların CIMON’dan oldukça memnun kaldığı belirtiliyor. Alman Havacılık Merkezi’nden Christian Karrasch, “CIMON beklentimizi tamamen karşılayan bir teknoloji oldu” ifadesini kullandı.
Astronotların yüzlerini tanıyan asistanın, bünyesinde yer alan 12 fan sayesinde uzay istasyonunda kendi yolunu bulabildiği belirtiliyor. Robotun geliştirilmiş bir şekilde Aralık ayında tekrar ISS’ye gönderilmesi planlanıyor.
Son olarak robotun uzay istasyonunu ziyaret eden ilk robot olmadığını belirtmeliyiz. ISS, 20 yıllık tarihinde Japonya tarafından geliştirilen kendinden tahrikli ve manevra kabiliyetine sahip bir top kamerası Int-Ball‘a ve Robonaut adında insansı bir robota ev sahipliği yaptı.
https://shiftdelete.net/ucan-beyin-cimon-14-ay-sonra-dunyaya-dondu