Türkiye’de fosil yakıt kullanımı sona eriyor: İşte tarih
İklim değişikliği, kuşkusuz gezegenimizin yaşadığı en büyük sorunlardan biri. Atmosferdeki karbondioksit gibi ısıyı hapseden gazların …
İklim değişikliği, kuşkusuz gezegenimizin yaşadığı en büyük sorunlardan biri. Atmosferdeki karbondioksit gibi ısıyı hapseden gazların artmasıyla oluşan bu durum, gezegenimizin sıcaklığının artmasıyla sonuçlanıyor. Bu problemlerin önüne geçmek için pek çok ülke ve kurum çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kurumlardan biri olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, İngiltere‘nin Glasgow kentinde toplandı. Küresel ısınmanın önüne geçmek ve gezegeni kurtarmayı hedefleyen konferans, bir dizi karar aldı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülke, 40 şehir ve 11 otomobil üreticisi fosil yakıt kullanan araçları bırakacağını açıkladı.
2040 yılında fosil yakıtla çalışan araçlar ortadan kalkacak
Sıfır Emisyon Mutabakatı isimli anlaşma, dünyadaki emisyon oranını sıfıra indirgemeyi amaçlıyor. Anlaşma kapsamında söz konusu ülkeler ve şirketler, en geç 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu otomobil ve otobüslere geçecek. Proje sayesinde Paris İklim Anlaşması ile belirlenen hedeflere bir adım daha yaklaşılacak
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Satışı yapılan birinci el otomobil ve otobüs gibi büyük araçların, karbondioksit salınımının genel olarak 2040 yılına kadar sıfırlanması, öncü pazarlarda ise bu hedefe 2035 yılına kadar ulaşılması için çalışılacağı” ifadeleri kullanıldı.
Anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında Türkiye’ye ek olarak şimdilik Avusturya, Hırvatistan, İngiltere, Danimarka, Polonya, Paraguay, İsrail, Kanada, Ruanda ve Kenya bulunuyor. Ancak ilerleyen dönemlerde bu ülkelere yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Belirtmekte fayda var ki projeye katılanlar sadece ülke değil. Mercedes Benz, Ford, Volvo ve Jaguar Land Rover gibi otomobil şirketlerinin de imzası yer alıyor.
Kaynak: Shiftdelete