Türkiye’de bir ilk: ANKA-3’ten gövde içi mühimmat atışı!
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hava aracı ANKA-3, ileri teknolojiye sahip yapısını bir kez daha kanıtladı. Geçtiğimiz eylül ayında ilk mühimmat atış testini başarıyla tamamlayan insansız hava aracı bugün …
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hava aracı ANKA-3, ileri teknolojiye sahip yapısını bir kez daha kanıtladı. Geçtiğimiz eylül ayında ilk mühimmat atış testini başarıyla tamamlayan insansız hava aracı bugün gövde içi mühimmat istasyonlarından yaptığı atışla dikkatleri üzerine çekti. Atış sırasında yerli ve milli üretim mühimmat Tolun kullanıldı ve hedef tam isabetle vuruldu.
ANKA-3 gövde içi mühimmat atış testini başarıyla geçti
ANKA-3 test kapsamında 20 bin feet irtifada ve 180 knot hızla ilerleyerek gövde içi mühimmat istasyonundan ilk atışını gerçekleştirdi. Bu testin başarıyla tamamlanması insansız hava araçları arasında radar görünürlüğünü en düşük seviyeye indiren gövde içi mühimmat taşıma yeteneğinin etkinliğini de bir kez daha ortaya koydu. Zira gövde içi mühimmat istasyonları düşman radarlarına yakalanma olasılığını minimuma indiriyor.
ANKA III’ten bir ilk! 💪🏻
ANKA III gövde içerisinden mühimmat atışını başarıyla gerçekleştirdi.
@aselsan’ın yerli ve millî üretimi TOLUN mühimmatı ile 20 bin feet irtifada 180 knot hızla atış gerçekleştirildi.Gövde içerisinden yapılan atışla ANKA III operasyonel kabiliyetini… pic.twitter.com/7WnAXHKhj8
— Türk Havacılık Uzay Sanayii (@TUSAS_TR) January 13, 2025
Delta kanat yapısına sahip olan ANKA-3 düşük radar görünürlüğü ile dikkat çekerken 7.000 kilogram maksimum kalkış ağırlığı ve 1.200 kilogramın üzerinde faydalı yük kapasitesiyle operasyonel esnekliğini artırıyor.
İleri teknolojilere sahip bu hava aracı keşif, gözetleme ve taarruz görevlerinde etkin bir şekilde kullanılmak üzere tasarlandı. Ayrıca 40 bin feet irtifada görev yapabilen ve 0.7 Mach hızına ulaşabilen ANKA-3, uzun süreli operasyon kabiliyetiyle de öne çıkıyor.
ANKA-3’ün başarıyla gerçekleştirdiği testler dünya çapında SİHA pazarının yüzde 70’e yakınını elinde tutan Türkiye’nin insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) alanındaki liderliğini pekiştiriyor. Yerli ve milli savunma sanayii şirketleri tarafından geliştirilen bu teknolojiler, uluslararası arenada hem operasyonel başarıları hem de ihracat potansiyelleriyle dikkat çekiyor.
Kaynak: Shiftdelete