Tüm yönleriyle WhatsApp yeni sözleşme

Dünyada milyonlarca kullanıcısı bulunan WhatsApp, yeni kullanıcı sözleşmesi nedeniyle gündemden düşmüyor. Tüm verilere erişim izni isteyen …

Tüm yönleriyle WhatsApp yeni sözleşme

Dünyada milyonlarca kullanıcısı bulunan WhatsApp, yeni kullanıcı sözleşmesi nedeniyle gündemden düşmüyor. Tüm verilere erişim izni isteyen uygulama, izin verilmediği taktirde de devre dışı kalacak. Durumun ciddiyetinden dolayı ortada asılsız iddialar da bulunuyor. Bizler de WhatsApp kullanıcı sözleşmesi ve diğer gelişmeleri tüm yönleriyle inceledik.

WhatsApp sözleşmesi ile verilerimiz Facebook’a mı satılacak?

Sosyal medyada uçtan uca mesajları şifreleyen mesajlaşma platformu WhatsApp’ın güncellediği yeni kullanıcı sözleşmesi hakkında bazı iddialar ortaya atılarak yorum yapıldı. WhatsApp kullanıcıları, verilerini Facebook ve çatı şirketleri ile paylaşmayı kabul etmesi gerektiği, aksi taktirde kullanıcıların uygulamayı kullanamayacağı söyleniyor.

4 Ocak 2021‘de açıklanan yeni sözleşme, WhatsApp’ın Facebook’a ait tüm şirketler arasında verilerin nasıl işlendiği hakkında bilgileri içeriyor.

WhatsApp hangi verileri alıyor?

WhatsApp, zaten uygulamayı iyileştirmek adına bazı verileri topluyordu. Bu bilgiler arasında hesap, bağlantı, mesaj, durum, kayıt, konum ve kullanım gibi verilerden oluşuyor.

Buraya kadar bir sorun bulunmuyor. Ancak sözleşmede yer alan Üçüncü Taraf Hizmetler başlığı altında Facebook’un alt şirketleri ile paylaşılacak verilerle ilgili bir bölüm yer alıyor.

Kullanıcılar WhatsApp sözleşmesini kabul ederse, pazarlama ve özelleştirme gibi amaçlarla verileri alt şirketlerle paylaşılabilecek.

İlgili maddede, Facebook’a ait hizmetlerle entegre olan üçüncü taraf veri yedekleme (iCloud veya Google Drive gibi) kullanmayı veya WhatsApp kişilerinize bilgi göndermenize olanak tanıyan bir üçüncü taraf internet sitesindeki paylaş düğmesi ile herhangi bir platformda paylaşması, direkt olarak veri paylaşım ortamı oluşturacağı yer alıyor.

Ayrıca teknik altyapı, teslimat ve diğer sistemleri sağlamak, hizmetleri pazarlamak, anket ve araştırma yaptırmak, kullanıcıların ve başkalarının güvenliğini, emniyetini ve bütünlüğünü korumak ve müşteri hizmetlerine yardımcı olmak gibi hizmetlerle Facebook şirketleriyle birlikte çalışıldığı da yer alıyor.

Çok uzun bir süredir konuşulan WhatsApp’a reklam geleceği iddiaları da sözleşmede yer alan Üçüncü Taraf Bant Reklamları maddesine göre halen izin verilmediği, gelecekte değişmesi durumunda hizmet şartlarının güncelleneceği bilgisi paylaşılarak aydınlatıldı.

WhatsApp’ı silmeli miyiz?

Kullandığımız uygulamalar arasında bahsettiğimiz verileri depolayan ve kendi içerisinde farklı yöntemlerle işleyen tek şirket Facebook değil. Şayet WhatsApp’ın yeni sözleşmesini kabul etmediniz ve uygulamayı silip başka bir platforma geçtiniz.

Bunu yaptıktan sonra; halen Facebook, Instagram gibi Facebook şirket çatısı altında bulunan uygulamaları kullanmaya devam etmeniz, verilerinizin yine Facebook’a gönderilmesi anlamına geliyor.

Bu durumun yanı sıra, halihazırda kullandığımız işletim sistemleri (iOS, Android, Windows gibi) de çeşitli verileri sistem iyileştirmeleri veya pazarlama amacıyla depoluyor. Tabi ki bu verilerin depolanması için sizden izin isteniyor.

WhatsApp tarafından koşulların ve gizlilik ilkelerinin yayınlanmasının ardından uygulamayı kullananlara güncellemeye ilişkin bildirimlerde yer alan bilgiye göre güncellemenin 8 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği bilgisi yer alıyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası