Tek hücreli organizma bilim insanlarını şaşırttı
Yaklaşık 100 yıl önce karar mekanizmasına sahip olduğu iddia edilen tek hücreli Stentor roeseli ile ilgili yeni çalışmalar ortaya koyuldu. Bilim …
Yaklaşık 100 yıl önce karar mekanizmasına sahip olduğu iddia edilen tek hücreli Stentor roeseli ile ilgili yeni çalışmalar ortaya koyuldu. Bilim insanları Stentor roeseli organizmasının karar mekanizması ile hareket ettiğiyle ilgili bulgulara rastladı.
Karar mekanizması ile hareket eden tek hücreli: Stentor roeseli
Göletlerde veya durgun tatlı sularda yaşayan Stentor roeseli, çıplak gözle görülebilecek büyüklükte bir tek hücreli organizmadır. Bakteri ve diğer küçük mikro organizmalarla beslenen ve ara sıra yüzme eylemini gerçekleştiren Stentetor roeseli ile ilgili zoolog Herbert Jennings tarafından makale yayınlandı.
Jennigs tarafından yayınlanan makalede organizmanın karmin ile çevrelendiği ve organizmanın bu olaya karşı birden fazla tepki gösterdiği belirtiliyor. İlk olarak tahriş unsurundan kaçınan organizma eğer bu işe yaramazsa tüylerini kullanarak yön değiştiriyor. İkinci seçeneğin de işe yaramadığı durumlarda gövdesinin kasılmasını sağlayarak kurtulmaya çalışan organizma son çare olarak yüzerek kaçmayı deniyor.
California Üniversitesi’nden hücre geometrisi uzmanı Wallace Marshall, ” Bir asır önce yapılan çalışmalar bir tek hücreli organizmanın karar mekanizmasıyla hareket ettiğini ortaya çıkarmıştı. Ancak insanların buna inanmamış olması nedeniyle modern yöntemlerle tekrar deneyler yapıldı. Tek bir hücrenin birkaç farklı olası yanıta sahip olabileceğini ve ardından bunlar arasından belirli bir sırayla seçim yapabileceğini gördük. ” ifadelerini kullandı.
Tekrar edilen deneylerde karmin olumlu sonuç vermeyince farklı materyaller kullanan bilim insanları organizmanın mikroskobik polistiren boncuklarına da benzer şekilde karşılık verdiğini keşfetti. Birden fazla deney yaparak elde ettikleri verileri birleştiren ekip, davranışların belli bir hiyearşi ile ortaya çıktığını gözlemledi.
Organizmanın davranışları arasında nasıl geçiş yaptığı henüz bilinmiyor. Ancak bu deneyler sayesinde nöronal olmayan organizmaların da bilgi işleme kabiliyetine sahip olabileceği ihtimaller arasında yer aldı.
Kaynak: Shiftdelete