Şeffaf güneş piliyle gökdelenler elektrik üretecek
Koreli bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışma ile tamamen şeffaf bir güneş pili geliştirildi. Bu sayede üretilecek şeffaf paneller …
Koreli bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışma ile tamamen şeffaf bir güneş pili geliştirildi. Bu sayede üretilecek şeffaf paneller sayesinde gelecekte evimizdeki pencerelerden, gökdelen gibi yüksek yapılar veya kullandığımız elektronik aletlerden elektrik üretebilmemiz mümkün olacak.
Şeffaf paneller daha yaygın kullanılacak
Dünya’daki değişen iklim koşullarına karşın 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan sonra beş yıldır tüm gözler ortaya konacak çevreci çalışmalara çevrilmişti. Küresel ısınmayı önlemek amacıyla fosil yakıtlar, güneş enerjisi, su rüzgar enerjisi hem güvenilirlik hem de bolluk açısından adından sıkça söz ettirir hale geldi. Kore’deki Incheon National Üniversitesi’nde Profesör Joondong Kim liderliğindeki bir araştırma ekibi ilk şeffaf güneş pilini üretti. Araştırmacılar, çeşitli yarı iletkenlerin özelliklerini birleştirerek daha verimli ve şeffaf bir güneş pili oluşturmayı başardılar.
Güneş enerjisi uzun yıllardır ülkemizde de yaygın olarak kullanılıyor. Güneş ışınlarını yakalayarak enerjiye dönüştüren bu sistemde yarı saydam malzemeler kullanılıyor. Konu üzerine çalışmalar gerçekleştiren bilim insanları yarı saydam olan iletken tabakaların tamamen şeffaf olmasıyla birlikte kullanım alanının da genişleyeceğine inanıyor. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren Joondong Kim ve meslektaşları ilk olarak yaygın olarak kullanılan ve iyi bilinen bir yarı iletken olan titanyum dioksiti ele aldı. Çevre dostu ve toksin üretmeyen bir yapıda olan titanyum dioksit, yüksek optik şeffaflığa sahip bir başka bir yarı iletken olan nikel oksit ile birleştirildi. Bu birleşme sonucunda ortaya ileride hayatımızın birçok alanında kullanabileceğimiz şeffaf güneş panelleri çıkmış oldu. Şeffaf güneş panellerinin dünyada yaygınlaşması ile birlikte evimizdeki pencerelerde, alışveriş merkezlerinde hatta telefonlarımızda bile kullanılması planlanıyor.
Kaynak: Shiftdelete