Rusya’dan Avrupa ile yapılan uzay görevleri hakkında karar! O projeler iptal oldu
Rusya‘nın Ukrayna işgali tüm dünyada ses getirmeye devam ediyor. Birçok ülke ve büyük şirketler, tavırlarını koyabilmek adına Rusya ve Rus …
Rusya‘nın Ukrayna işgali tüm dünyada ses getirmeye devam ediyor. Birçok ülke ve büyük şirketler, tavırlarını koyabilmek adına Rusya ve Rus toplumuna yönelik yaptırımlara başladı. Kremlin, özellikle ABD ve Avrupa‘nın ağır yaptırımları ile karşı karşıya kaldı. Şimdi ise Rusya’nın uzay projeleri sekteye uğramış durumda.
Rusya, Fransız Guyanası’ndaki Soyuz roket fırlatması durdurdu
Tüm dünyayı etkisi altına alan Rusya’nın Ukrayna işgali, hiç şüphesiz birçok yönden olumsuz sonuçlar doğuruyor. Öyle ki Ruslar, büyük yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Ancak bu yaptırımlara Ruslardan da tepki gecikmiyor. Space.com’un yayınladığı rapora göre Avrupa Birliği’nin yaptığı yaptırımlar yüzünden, Rus Uzay ajansı, Fransız Guyanası’nda ve Kazakistan’daki Baikonur Uzay Üssü’nde yapacağı Soyuz roket fırlatmalarını geçici olarak durdurdu.
Roscosmos ve roket üzerinde çalışan diğer Rus şirketleri, 87 personelinin tamamını Kourou’daki Guyana Uzay Merkezi’nden çekmeye hazırlanıyor. Rus uzay ajansı konuyla ilgili açıklamayı Twitter üzerinden yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
Roscosmos, Kourou Cosmodrome’dan uzay fırlatmaları organize etme ve konsolide fırlatma ekibi de dahil olmak üzere personelini Fransız Guyanası’ndan çekme konusunda Avrupalı ortaklarla işbirliğini askıya alıyor.
Avrupalı fırlatma sağlayıcısı Arianespace, önümüzdeki aylarda planlanan bazı uydu fırlatmaları için Roscosmos’nun Soyuz roketlerini kullanacaktı. Gelinen bu noktada iş birliği şimdilik askıya alınmışa benziyor. Arianespace, Nisan ayında bir Soyuz roketi kullanarak iki Galileo uydusunu yörüngeye fırlatma planları yapıyordu.
Rusya ile Avrupa, birçok ortak uzay projesi üzerinde çalışıyordu. Ortaklığın ExoMars adı verilen proje kapsamında Mars’a robotik görevi bu yıl içerisinde gerçekleşecekti. Şimdilik bu plan ile ilgili bir erteleme söz konusu değil. Konuya ilişkin olarak Avrupa Uzay Ajansı direktörü Josef Aschbacher, birtakım açıklamalarda bulundu.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ve ExoMars projeleri de dahil olmak üzere tüm programcıları üzerinde birlikte çalışmaya devam ediyor. Henüz aksi bir karar alınmadı ve bu konuda gelişen durumları izlemeye devam edeceğiz.
Roscosmos başkanı Dmitry Rogozin, Arianespace ile ilişkileri geçici olarak kestiklerini açıklarken ABD ile olan bir proje ortaklığının da bozulduğunu belirtti. Rogozin, Venera-D adı verilen Venüs’ü keşfetme ortak projesinden ABD’yi çıkardıklarını belirtti. Roscosmos başkanı ayrıca, bu yaptırımların Rusya ile NASA arasındaki ilişkilere zarar vereceğini, hatta Uluslararası Uzay İstasyonu’nun çöküşüne kadar gidebileceğini iddia etti.
Kaynak: Shiftdelete