Roketsan’dan büyük başarı: Türkiye uzay liginde
Roketsan, büyük bir başarıya imza atarak, Türkiye’yi uzay sınırını aşan ülkeler arasına soktu. Bu başarı sosyal medyada da Türkiye uzay liginde …
Roketsan, büyük bir başarıya imza atarak, Türkiye’yi uzay sınırını aşan ülkeler arasına soktu. Bu başarı sosyal medyada da Türkiye uzay liginde şeklinde TT oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Roketsan’ın önemli projelerini tanıttığı, Roketsan Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde açıklamalarda bulundu.
Roketsan ile Türkiye uzay liginde
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında, milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli roketin uzay sınırı olarak kabul edilen 100 km sınırını aşarak 130 km sınırına çıktığını açıkladı.
Böylece Türkiye, uzay sınırını aşabilecek güçte ve menzilde roket yapma yolunda önemli bir adımı daha geride bırakmış oldu. Yine milli sıvı yakıt teknolojili roket motoru teknolojisinin de çalışmaları Roketsan bünyesinde başlatıldı. Tüm bu projelerle birlikte Türkiye uzay yarışı için yerini almaya hazır görünüyor.
İşte ilk yerli deniz füzesi: Atmaca
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk deniz füzemiz olan Atmaca’nın da tanıtımını yaptı. Milli ve yerli teknolojilerle geliştirilen füze, 200 km’den fazla menzile sahip. Atmaca özellikle radara yakalanmaması ile dikkat çekiyor. Bunu ise denizin sadece birkaç metre üzerinden giderek başarıyor.
Atmaca, adına yakışır bir şekilde düşman hedefi harekete geçse bilşe kilitlenerek imha etme özelliğine sahip. Böylece Türkiye gemisavar füzesi üretebilen 5 ülke arasına girmiş oldu. Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının devamında, Türkiye’nin savunma projelerinde 2002 yılından bugüne nerelere geldiğini de açıkladı:
“Kendi imkanlarımız ile imal edebileceğimiz hiçbir ürünü dışarıdan satın almama politikasıyla yerlilik oranlarımızı hep yükseğe taşıdık. 2002 yılında 62 savunma projesi yürütülürken bugün bu sayı 700’e yaklaştı.
Nereden nereye… Sadece son beş senede 350 civarında yeni proje başlattık. 2002 yılında toplamda 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken bugün 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaştık. Yine bu dönemde sektörde faaliyet gösteren firma sayımız 56’dan 1500’e ulaştı. Sektörün 2002 senesinde 1 milyar dolar olan cirosu 2019’da 11 milyar dolar rakamını yakaladı.
2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma havacılık ihracatı 2019 yılı itibarıyla 3 milyar doları geçti. Dünyanın ilk 100 savunma şirketleri listesinde 7 firmamız bulunuyor. Kara ve deniz araçlarında sadece ihtiyaçlarını karşılayan değil kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyoruz.”
Kaynak: Shiftdelete