Özçekim’in (Selfie) İsmi Değişiyor!
86. Oscar Ödül Törenleri’nin ardından bir akıma dönüşen selfie çekimin Türkçe karşılığı için TDK’dan yeni bir öneri geldi. Yeni öneri ne? Özçekim’in yerini alacak mı?
Akıllı telefonların ön kameralarında yaşanan gelişimde Ellen DeGeneres’ın önemli bir rol üstlendiğini söyleyebiliriz. İki yıl öncesine gittiğimizde Oscar Ödülleri törenine damga vuran ve Twitter’da paylaşım rekoru kıran selfie fotoğrafı hemen hatırlayacaksınızdır.
O dönem 30 milyona yakın takipçisi bulunan (şu an 60 milyon) Ellen DeGeneres’ın Samsung Galaxy Note 3 kullanarak paylaştığı, Bradley Cooper’ın çektiği ve içinde Kevin Spacey, Meryl Streep, Julia Roberts, Brad Pitt ve Jennifer Lawrence gibi ünlülerin yer aldığı fotoğraf Twitter’da paylaşılınca yer yerinden oynadı.
Tüm zamanların “En iyi selfie’si” olarak gösterilen fotoğraf Twitter’da kısa süre içerisinde 2 milyonda fazla kere retweet edildi.
Selfie çekim kısa süre içerisinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir akım haline geldi. TDK, selfie sözcüğünün Türkçe karşılığı için internetten bir anket başlattı. Gelen 200 öneriden kullanıcıların büyük bölümü “Özçekim” sözcüğünde karar kıldı.
Ancak “özçekim” vatandaşlar arasında bir türlü yaygın kullanılamadı. Kullanımının yaygınlaşmaması durumunda ise görünüşe bakılırsa selfie sözcüğünün karşılığı için TDK’dan yeni bir öneri gelecek.
Özçekim’in yerine “Görçek” geliyor
Türk Dil Kurumu (TDK), Fikret Kaftanoğlu’nun Türkiye’de kişinin kendi fotoğrafını çekebileceği düzeneği ilk olarak 1940’larda yaptığını ve “görçek” adını verdiğini belirterek, “Selfie sözü ileriki günlerde gündemden düşmez ve “özçekim” karşılığı da bundan daha fazla yaygınlaşmaz ise yeni bir öneri için ilk aday “görçek” karşılığı olmalıdır” dedi.
TDK’nin yayın organı Türk Dili Dergisi’nde Adem Terzi’nin kaleme aldığı “Mucit İnsanlar Fotoğrafhanesi Yahut Emrullah Ali’nin Selfie Makinesi” başlıklı yazıda, ilk selfie aletinin 1940’lı yıllarda Fikret Kaftanoğlu tarafından yapıldığı vurgulandı. Yazıda, düzeneğine “görçek” adını veren Kaftanoğlu’nun, patentini daha sonra Emrullah Ali Yıldız’a devrettiği ifade edildi.
*Stüdyo ortamında çekilmiş bir özçekim
Yazıda ayrıca selfie’nin karşılığı olarak “özçekim” sözcüğünü kullanan duyarlı insanların sayısının zamanla artmasına rağmen farklı sebeplerle yabancı sözleri tercih edenlerin de çok fazla olduğuna dikkat çekildi.
Geçmiş dönemlerde yabancı sözler için önerilen bazı karşılıklar, yaygınlaşmamaları sebebiyle değiştirilmiş, yerlerine yeni karşılıklar önerilmiştir. Selfie’nin Türkçe karşılığının ilerleyen dönemde “görçek olarak değiştirilip değiştirilmeyeceğini ise bekleyip göreceğiz.
Kaynak adres : https://www.shiftdelete.net/ozcekim-selfie-ismi-degisiyor-73278