Okyanus altındaki geleceğin şehirleri
İklimsel değişim, deniz seviyelerinde kıyı şehirlerini haritadan silebilecek yükseklikler meydana getirdikçe, milyarlarca insanın yaşayacak yeni …
İklimsel değişim, deniz seviyelerinde kıyı şehirlerini haritadan silebilecek yükseklikler meydana getirdikçe, milyarlarca insanın yaşayacak yeni yer bulması gerekecek. Fransız mimar Vincent Callebaut bu insanlara en uygun yerin okyanus olduğunu düşünüyor ve onlara yuva olabilecek bir dizi su altı gökdeleni tasarlamış.
Okyanus altı şehirler Aequoera
Sualtı şehri konseptinin adı “Aequorea” ve deniz analarından esinlenen, suyun 1.000 metre kadar altına inen bir dizi bina içeriyor. Her bir “dokunaç” konutlarla, ofislerle, bilim laboratuvarlarıyla, deniz çiftlikleri ve bahçelerle dolu, fosil yakıtı gerektirmeden yaşamın sürdürülebileceği 250 kat içeriyor (How it works dergisine göre). Okyanus dibindeki su türbinleri deniz akıntılarını elektriğe dönüştürürken biyoışır canlılar da bedavaya ışık sağlıyor. Besinler balkonlarda yetiştirilen mercan resiflerinden geliyor ve bina sakinlerine mineral bakımından zengin algler, planktonlar, yumuşakcalar ve diğer leziz deniz mahsulleri sunuyor.
Bunun üstüne, osmotik basınç sayesinde okyanustan sonsuz miktarda içme suyu elde ediliyor ve taze hava dolaşımı ya yüzeydeki rüzgar bacalarıyla ya da deniz suyunun oksijen istasyonlarında elektroliziyle sağlanıyor. Eğer komşu dokunaca misafirliğe gitmek isterseniz deniz suyundan ayrıştırılmış karbon ve hidrojenden üretilmiş biyoyakıtı kullanan bir denizaltıya biniyorsunuz.
Kaynak: Shiftdelete