NVIDIA’dan süper bilgisayar hamlesi! En hızlısı mı?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, veri kullanımı da büyük oranda arttı. Bu verilerin depolanması ve işlenmesi için de, büyük veri merkezleri …
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, veri kullanımı da büyük oranda arttı. Bu verilerin depolanması ve işlenmesi için de, büyük veri merkezleri ve süper bilgisayarlar birer ihtiyaç haline geldi. Özellikle büyük şirketler, süper bilgisayarları oldukça verimli bir şekilde kullanabiliyor. Bu bilgisayarlar, çeşitli hesaplamaların yanı sıra yapay zeka işlemlerinde de yardımcı oluyor. Son gelen haberlere göre ise, NVIDIA Selene adında yeni bir süper bilgisayar üretti.
Süper bilgisayarlar, büyük şirketlerin yanı sıra araştırma laboratuvarları için de oldukça önem arz ediyor.
NVIDIA sadece bir ayda süper bilgisayar üretti
Haziran ayında süper bilgisayar üretimine giren NVIDIA, şimdilerde bu üretim sürecini detaylandırmış durumda. Selene isimli süper bilgisayar, dünyanın en hızlı yedinci süper bilgisayarı olma unvanını taşıyor. COVID-19 salgını sürecinde sadece 6 kişilik ekip ve bir robot yardımıyla kurulan bilgisayar, toplamda üç buçuk haftada bir araya getirildi.
NVIDIA tarafından üretilen süper bilgisayar Selene, bilindik özel işlemci ağırlıklı bir tasarım yerine NVIDIA’nın kendi tasarımı olan GPU hızlandırmalı DGX SuperPOD mimarisini kullanıyor. Bu sayede Selene, güç açısından Green500 listesindeki en verimli süper bilgisayarlar listesinde ikinci sırada yer alıyor. AMD’nin 64 çekirdekli Epyc 7742 işlemcisinden tam 560 tane barındıran Selene, 2240 adet NVIDIA A100 ekran kartına sahip. Teorik olarak toplam performans ise 35 bin TFLOPS’un biraz altında.
NVIDIA’nın belirttiğine göre, önceki süper bilgisayarlarının yapımı aylar sürdü. Bu süper bilgisayarların bakımı ve yükseltmesi ise oldukça zordu. Selene ise, rakiplerine kıyasla oldukça basit ve modüler halde tasarlanmış durumda. Toplamda 280 bölmeden oluşan süper bilgisayar, her bölmesinde iki adet AMD EPYC işlemci ve 8 adet NVIDIA A100 ekran kartı barındırıyor.
Selene, hata kontrol sistemlerinde de yeni bir teknoloji kullandı. İçeride olan biteni gözlemlemesi için uzaktan kontrol edilebilen Trip adında küçük bir robot satın alındı. Ayrıca, donanımlardan birisi hatalı çalıştığında veya bir kablo gevşediğinde teknik ekibe bildirim gönderen bir Slack botu geliştirildi.
Selene, şu anda çoğunlukla yapay zeka geliştirme ve sinir ağı eğitimine yönelik yaklaşık bin görev üzerinde çalışıyor.
Kaynak: Shiftdelete