NASA buzulların arasında gizli bir savaş üssü buldu!

NASA, gelişmiş radar teknolojisi sayesinde Grönland’daki Camp Century adlı gizli bir Soğuk Savaş üssünü yeniden keşfetti. UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar) sistemiyle yapılan taramalar, buzulların altında gömülü kalmış …

NASA buzulların arasında gizli bir savaş üssü buldu!

NASA, gelişmiş radar teknolojisi sayesinde Grönland’daki Camp Century adlı gizli bir Soğuk Savaş üssünü yeniden keşfetti. UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar) sistemiyle yapılan taramalar, buzulların altında gömülü kalmış üssü tüm detaylarıyla ortaya çıkardı. Peki, üs kime ait? Ne zaman kuruldu? Ayrıntılar haberimizde…

NASA, Grönland buzullarında soğuk savaş dönemine ait gizli bir üs buldu

Keşfedilen üs, aslında Amerika Birleşik Devletleri’nin 1960’larda Soğuk Savaş’ın zirvesinde geliştirdiği tartışmalı bir proje olan “Proje Iceworm” çerçevesinde inşa edilmişti. 1959 yılında yapımına başlanan Camp Century, Grönland’ın stratejik konumunu kullanarak Sovyetler Birliği’ne karşı 600 nükleer balistik füze gönderilecek şekilde tasarlanmıştı.

Üs, 30 metre derinlikte kazılmış tünellerden oluşuyordu ve toplamda 4.000 kilometrelik bir ağ kurulması planlanmıştı. Ancak, buzulların sürekli hareketi ve mühendislik zorlukları nedeniyle proje, 1967 yılında tamamen terk edildi. NASA’nın UAVSAR sistemi, önceki teknolojilerden çok daha detaylı bir görüntüleme imkanı sunarak üssün bireysel yapıları ve tesislerini ortaya çıkardı.

Güneş’te oluşan girdap bilim insanlarını harekete geçirdi!

Güneş’in kuzeyinde olağandışı bir olay meydana geldi, Prominens koparak devasa bir kutup girdabına dönüştü.

Daha önce belgelere yansımamış olan detaylar, Proje Iceworm’un boyutlarını ve karmaşıklığını gözler önüne serdi. Ancak işin acı yani bu keşif, yalnızca tarihsel bir öneme sahip değil, bunun yanında ciddi çevresel riskler de söz konusu. Çünkü, Camp Century’nin keşfi, Grönland’daki buzulların hızlı erimesiyle ortaya çıktı.

Buzulların erimesi, yalnızca milyonlarca kilometreküp suyun serbest kalmasına değil, üste bırakılmış kirletici maddelerin çevreye yayılmasına da neden olmuş olabilir. Eğer riskli maddeler gerçekten de suya karışıp dağıldıysa, gelecekte ciddi çevresel sorunlar bizi bekliyor demektir. Önümüzdeki süreçte yapılacak olan araştırmalar gerçeği ortaya çıkaracaktır.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası