MIT’den deprem titreşimlerini depolayan sistem
Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde depremler meydana gelmeye devam ediyor. Bu bağlamda depremlerden korunmak için geliştirilen sistemler, her geçen gün daha çok kullanılıyor.
MIT’den Wi-Fi hızını 10’a katlayan teknoloji!
Teknoloji hızla gelişiyor ancak internet için aynı şey söylenemez. İnternet sorununa çözüm MIT’den geldi. Wi-Fi hızını ona katlayan teknoloji ile birkaç yıl içinde karşılaşabiliriz.
MIT yeni sistem ile deprem titreşimlerini depoluyor
MIT’de çalışan bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir mekanizma sayesinde deprem titreşimlerinin daha sağlıklı bir şekilde depolanması ve karbondioksit emisyonlarının daha verimli bir şekilde yer altında depolanması sağlanacak.
Bilim insanlarının geliştirdiği bu sistem, yalnızca laboratuvar ortamında denendi. Alınan diğer bir bilgiye göre kendisinin yakında laboratuvar ortamının sağladığı şartlar dışında da denenebileceği konuşuluyor. Dünyada gerçekleşen depremler ve bu depremlerin değişen şiddetleri, onların kaydedilmesini zorlaştırıyor.
Bu nedenle yapay zekaya başvurularak geliştirilen yeni mekanizma sayesinde gelecekte yapılacak olan deprem ölçümleri çok daha kolay ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Düşük frekanslı dalgaları tespit etmeyi zorlaştıran sismik uğultular, yapay zeka sayesinde doğru bir şekilde yönlendirilebiliyor. Bu sayede daha doğru sonuçlar elde edilebiliyor.
Makine öğrenimi ile geliştirilen ilgili yapay zeka, dünyanın yeraltını yapılarını ve düşük frekanslı dalgaları incelemek için depremleri kullanıyor.
MIT yeni sistem ile yapay (test amaçlı) depremlerden gelen yüksek frekanslı verilerin bileşenlerinde yer alan “gizli korelasyonları” bulmak için evrişimsel sinir ağlarını kullanıyor.
Bu ağlar, algoritmik bir harita sayesinde, doğru koşullar eşliğinde düşük frekanslı dalgaların hareketleri ve yeraltı yapıları hakkında öncesinden daha doğru sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırıyor.
https://shiftdelete.net/mitden-deprem-titresimlerini-depolayan-sistem