Mars iki depremle sarsıldı! Gezegen hala aktif mi?

NASA, Perseverance dışında da gezegenle ilgili araştırmalar yapmaya devam ediyor. Bu anlamda gezegenin görevine devam eden InSight iki yeni Mars …

Mars iki depremle sarsıldı! Gezegen hala aktif mi?

NASA, Perseverance dışında da gezegenle ilgili araştırmalar yapmaya devam ediyor. Bu anlamda gezegenin görevine devam eden InSight iki yeni Mars depremi kaydetti. Mart ayı içinde algılanan bu depremler, Mars’ın hala aktif olduğuna mı işaret ediyor?

Mars depremi ilk defa kaydedilmedi

InSight aracı 7 Mart ve 18 Mart tarihinde iki yeni Mars depremi kaydetti. Mars’ın Cerberus Fossae adlı bölgesinde 3.3 ve 3.1 büyüklüğünde gerçekleşen hafif şiddetli depremler, gezegenin aktif olması ile ilgili tartışmaları da alevlendirdi.

Sismik uzay aracı, gezegene indiği 2018 yılından beri toplam 450 deprem kaydetti. Bu iki yeni depremle birlikte bu sayı 452’ye çıkmış oldu. Bilim insanları ise bu sarsıntıların meteor çarpması olabileceği ihtimalini de hesaba katıyor. Buna karşın sismik aracın yaptığı araştırma alanı bu ihtimali zayıflatıyor.

Cerberus Fossae adı verilen bu alan, eski volkanik ovaların kesiştiği dik uçurumlardan oluşuyor. InSight aracı, daha önce bu alanda heyelanlar olduğuna dair kanıtlar da buldu. Bilim insanlarına göre alanın volkanik geçmişi ise Mars gezegeninin çekirdeği ile ilgili ipuçları taşıyabilir.

NASA, Insight aracını 2018 yılında Mars’a gönderdi

NASA, gezegende şimdiye kadar 4 üzeri bir deprem kaydetmedi. Bilim insanları bu yüzden gerçekleşen depremlerin araştırmalara zarar vermeyeceği düşüncesinde.

ABD uzay ajansı, insanlı Mars görevi için de hazırlıklar yapıyor. Aslında Perseverance aracı bu görevler için de önemli bir hazırlık. ABD eski Başkanı Trump, ilk yıllarında  NASA görevleri için ödenek ayırmayı kabul etmemişti. Buna karşın kısa sürede Trump yönetimiyle sorunları çözen NASA, Perseverance ile önemli bir adım attı. NASA yeni aracıyla Mars’ın yapısını tam anlamıyla çözmeyi ve Mars görevi için altyapı oluşturmayı planlıyor.

Mars, insanlığın dünya dışında yaşanabilir gezegen arayışında da önemli köşe taşları arasında. NASA dışında Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelerde Mars için harekete geçti. Çin’in Mars’a gönderdiği Tienvın-1 aracı ise NASA dışında Mars yüzeyine inen ilk araç olacak.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından gönderilen Hope aracı da Müslüman bir ilkenin Mars’a gönderdiği ilk yörünge aracı. BAE’nin kendi imkanlarıyla ve kendi bilim insanlarıyla gerçekleştirdiği görev, dünyada da ses getirdi.

Türkiye’de uzay yarışında yerini alıyor

Türkiye ise Şubat ayında ilan edilen Milli Uzay Programı ile uzay yarışında yerini alacak. Bu programa göre Cumhuriyetin ilan edilişinin 100. yılında uluslararası işbirliği ile Ay yüzeyine sert iniş gerçekleşecek. Kendi milli haberleşme uydusunu da üretecek olan Türkiye, ilk insanlı görev için de hazırlık yapmayı planlıyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası