İspanyollardan uzay turizmi için “ucuz” alternatif

Bir dönem için multimilyonerlerin hayali olan uzay turizmi için dünyada yeni alternatif yollar devreye giriyor. Dünya tarihinde ilk defa Dennis …

İspanyollardan uzay turizmi için “ucuz” alternatif

Bir dönem için multimilyonerlerin hayali olan uzay turizmi için dünyada yeni alternatif yollar devreye giriyor. Dünya tarihinde ilk defa Dennis Anthony Tito adlı Amerikalı multimilyoner, 2001 yılında Rus Kozmonotlarla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıktı.

İspanyol Zero 2 Infinity şirketi ise uzay sınırından dünyayı izlemek için alternatif ve görece ucuz bir yol geliştirdi.

İspanyollardan ucuz uzay turizmi için helyum balonu fikri

Uzay turizmi şimdiye kadar sadece dolar milyarderlerinin gerçekleştirebileceği bir hayaldi. İspanyol Zero – 2 Infinity ise, tam olarak uzaya yolculuk yapmasa da, bir uçaktan çok daha yüksek bir irtifaya çıkacak özel bir balon geliştirdi.

Uzay sınırı yerden 100 km yukarıda kabul edilen ve Karman hattı olarak adlandırılan hayali bir sınır. İspanyol Zero -2 Infinity şirketi, özel olarak geliştirilen operasyonel bir helyum balonu ile atmosferde 40 km gibi mesafeye çıkacak. Yeryüzünden hesaplanınca ise bu mesafe yaklaşık 80 km olarak karşımıza çıkıyor. Yani yolcular uzay sınırından dünyayı gözlemleyebilecek.

Bugün sivil uçakların yaklaşık 10 km seviyesinden uçtuğunu düşündüğümüzde, tam olarak bir uzay deneyimi olmasa da, bu anlamda uzaya sınırına çıkacak Bloon kapsülü önemli bir adım atacak.

Ucuz uzay turizmi için ne kadar ödenecek?

Herhangi bir roket kullanmayan şirket, helyum balonlarının taşıdığı bir kapsülle bu uzay yolculuğunu gerçekleştirecek.

Şirketin yaptığı açıklamaya göre, dört yolcu sınırı olan bu yolculuğun fiyatı 130 bin doların biraz üzerinde. Bloon adlı bu kapsülde yolcuların yanı sıra iki pilotta sistemi kontrol etmek için gemide yer alacak.

Devasa bir helyum balonuna bağlı olarak havalanacak olan kapsülün bu yılın içerisinde İspanya’nın Endülüs bölgesinden havalanması bekleniyor. Yolculukta bu kapsül, belirlenen yüksekliğe çıktıktan sonra balondan ayrılıp büyük bir paraşütle süzülmeye başlayacak.

Yaklaşık 1 saat süren bu uzay yolculuğu sonrası, kapsülün fırlatma sahasından 300 km mesafeye güvenli bir şekilde inmesi bekleniyor. İspanyol Zero -2 Infinity 2021 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmek istiyor. Daha önce 2017 yılında ik deneme testinden başarılı olan firma, 2021 yılı içinde ise yaptığı denemede 37 km mesafeye bir robot göndermeyi başardı.

Business Insider haberine göre büyük fonların yaptığı bağışlarla ayakta duran şirket şimdiye kadar 7,2 milyon dolar fon topladı. Ancak bu uzay seyahati için firmanın halen 2,4 milyon dolar toplaması gerekiyor. İlk uzay turizmi içinise ABD merkezli Axiom Space, 2022 yılının Ocak ayında fırlatma yapmayı planlıyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası