Güney Kore’nin tartıştığı oyun: Replica
Güney Kore’de üretilen bir video oyunu, hükümetin gizli olarak gerçekleştirdiği gözetim politikalarına değinmesi nedeniyle büyük tepki topluyor. Oyunun gelecekte ne bekliyor?
“Somi” olarak bilinen Güney Koreli politik aktivist, büyüyen devlet gözetimi hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir video oyunu yapma yoluna gitti.
Yansıtıcı lenslere sahip büyük siyah gözlük giyen bir adam olarak betimlenen “Somi”, Güney Kore bağımsız oyun yapımcıları için gerçekleştirilen bir toplantıya gizlice katıldı.
Kimliğini bu sayede gizli tutan Somi’nin meydana getirdiği ABD Hükümeti’nin gözetim politikalarına değinen “Replica” adındaki video oyununun birçok ödül kazanması, Güney Kore’nin ilk anti-terörizm yasasının oluşturulmasına zemin hazırlamıştı.
Güney Kore’nin tartışılan oyunu
Birçok eleştirilere maruz kalan Somi’nin oyununu olumlu olarak değerlendirenlerin sayısı hiçte az değil.
Oyunun, herhangi bir hükümete doğrudan eleştiri yapmayı içermediğini belirten görüşler, oyunun hükümetin gözetim politikalarını sorgulamak adına bir farkındalık meydana getirdiğini vurguluyorlar.
“Somi” ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada; insanlarının “patronlarını” takip ettiklerinde, patronlarının faaliyetlerini iyi ya da kötü olarak değerlendirmezlerse, insanların şeytana dönüşebileceğini belirtti.
“Normal insanlar şeytan olabilir” ibaresini kullanan Somi‘nin Replica oyunu adına bir kitap oluşturuldu.
Bir terör saldırısı sırasında ABD İç Güvenlik Bölümü‘ndeki dört gencin mücadelesini anlatan roman, video oyununun yankısının artmasına büyük katkıda bulundu.
Replica oyunu
Replica oyunu, oyuncularına ahlaki bir ikilem teşkil ediyor.
Gerçekleşen terör saldırısı sonrasında, size suç kanıtlarını bulmak için başka bir şüphelinin akıllı telefonunu hackleyebilme yeteneği veren oyun; oyuncuların ahlaki olanla yapılması gereken arasında bir ikilemde kalmalarına yol açıyor.
Oyuncuların faaliyetleri sırasında gerçekleştirdikleri gözetleme fark edilip, olay tutuklama ile sonuçlandığında masumiyet ve gizlilik gibi kavramlar oyunda önem taşımıyor.
Güney Kore yetkililerin oyuna gösterdikleri tepki ise gün geçtikçe artış gösteriyor.
Güney Koreli Muhalefet Yetkilileri; oyunun Güney Kore İstihbarat Servisi(NIS)‘nin yeni kanunlar gereği genişletilmiş yetkilerini kötüye kullandığını belirtiyorlar.
Hükümetlerin olağan/olağanüstü durumlarda gerçekleştirdiği gözetleme faaliyetlerine değinen Replica oyunun, gelecek süreçte tartışmalara konu olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.
Oyunun, ülkede ve dünyada yaygınlaşıp, yaygınlaşmayacağı bilinmez; ama Somi‘nin çalışmasının diğer geliştiricilere örnek teşkil edebileceğini söyleyebiliriz.
Kaynak adres : https://www.shiftdelete.net/guney-korenin-tartistigi-oyun-replica-75682