Geçmeyen koronanın sırrı çözüldü
Bilim insanları dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 pandemisi ile ilgili çok çarpıcı bir keşfe daha imza attı. Bazı insanlarda koronavirüsün neden …
Bilim insanları dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 pandemisi ile ilgili çok çarpıcı bir keşfe daha imza attı. Bazı insanlarda koronavirüsün neden uzun süre etkilerinin görüldüğünü araştıran Yale Üniversitesi’nden araştırmalar, bu vakaların kan değerlerinde ‘oto-antikor’ seviyesinin düşmediğini tespit etti.
Bağışıklık hücreleri saldırıyor
ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Yale’de “Semptomu geçmeyen, iyileşmeyen uzun Covid-19 hastaları” üzerinde araştırma yapıldı. Hastalığı normal atlatan insanlar ile uzun süre korona belirtileri görülen hastaların kan değerlerinin karşılaştırıldığı araştırmada oto-antikorların vücudun Covid-19’a karşı antikor geliştirmesini engellediği ve başta beyin olmak üzere vücudun bazı noktalarına saldırdığını belirlendi.
Yale Üniversitesi’nde görevli uzmanlar Covid-19 tespit edilen 194 hastane çalışanı ve hastanın kan değerlerini inceleyerek bunları 30 sağlık çalışanının kan değerleriyle karşılaştırdı. Hastalanmayan kişilerde oto-antikor değerlerinin daha düşük olduğunu tespit eden bilim insanları, “Oto-antikorlar Covid-19 hastalarının hasar görmüş organlarına hücum ediyor. Bu da Covid-19 semptomlarını daha kötü bir hale sokuyor” değerlendirmesini yaptı.
Yarardan çok zarar veriyor
Normalde SARS-CoV-2 corona virüsü ile bulaşan Covid-19 enfeksiyonunun kısa dönemli bir hastalık olarak biliniyor ve yaklaşık 2 hafta sürüyor. Fakat bazı hastalarda semptomların uzun haftalar boyunca geçmemesi bilim dünyasında tartışma yaratmıştı. Araştırmayı yürüten Aaron Ring, İngiliz The Guardian’a yaptığı açıklamada “Covid-19 hastaları bağışıklık sistemine karışan oto-antikorlar üretiyor ve bu oto-antikorlar da hastalara yarardan çok zarar veriyor. Çünkü antikorlar daha uzun bir süre vücutta kalıyor ve uzun Covid olarak adlandırdığımız sürece götürüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Oto-antikor nedir?
Oto-antikor vücudun hastalıklara karşı kendiliğinden ürettiği antikorlara denir. Eğer bu sağlıklı hücre ve dokulara yönelik bir antikor üretimi ise buna otoimmünite adı verilir. Böyle anormal bir bağışıklık tepkisinden kaynaklanan herhangi bir hastalık, bir “otoimmün hastalık” olarak adlandırılır . Tanınmış örnekleri arasında çölyak hastalığı gelir.
Kaynak: Shiftdelete