Bir depolama biriminin anatomisi! Nerede bu veriler?

Bilgisayar devrinin başlaması ile birlikte, birçok donanım da hayatımıza girmiş durumda. Daha sonra internetin bulunması ile, veri kavramı da …

Bir depolama biriminin anatomisi! Nerede bu veriler?

Bilgisayar devrinin başlaması ile birlikte, birçok donanım da hayatımıza girmiş durumda. Daha sonra internetin bulunması ile, veri kavramı da ortaya çıktı. Her gün milyarlarca insan, milyarlarca sayıda veri üretiyor. Bu veriler türüne bağlı olarak kişisel donanımlarda depolandığı gibi, şirketlerin veri istasyonlarında da depolanabiliyor. Peki hayatmızda bu kadar önemli bir yere sahip olan veriler nerede depolanıyor? Bu yazımızda sizlerle, bir depolama biriminin anatomisi hakkında detaylı bir yolculuğa çıkacağız

Depolama birimlerinin ise birçok çeşidi var. Bunlar arasında USB bellekler, HDD’ler ve SSD’ler mevcut. Yazı içerisinde daha çok SSD ve USB belleklere değineceğiz.

Depolama birimlerinin hızları neden farklı? Bir depolama biriminin anatomisi

Transistör teknolojinin gelişmesi ile birlikte, bilgisayar devrelerinde yapılan matematik ve hesaplama işlemleri de önemli ölçüde hızlandı. Yarı iletken maddelerin depolama birimlerinde kullanılmaya başlanması ile, verilerin okunma ve yazılma hızları arttı. Peki bu süreç nasıl başladı?

1980 yılında flash bellek kavramını öneren Toshiba, bu alanda bir devrime imza attı. Bundan 4 yıl sonra ise NOR flash‘ı geliştiren Japon teknoloji devi, 1987 yılında da NAND flash‘ı geliştirdi. Flash bellek teknolojisini ticari amaçla kullanan ilk SSD ise, şimdiki adıyla SanDisk olan ancak o zamanlarda SunDisk olarak bilinen şirket tarafından geliştirildi. Bu SSD ise 1991 yılında piyasaya sürülmüştü.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası