Bilim insanları DNA’yı sabit diske dönüştürdü

Son yıllarda araştırmacılar, DNA ile veri depolama tekniklerine ağırlık veriyor. Çünkü küresel veri üretiminin 2025 yılına kadar günde 463 …

Bilim insanları DNA’yı sabit diske dönüştürdü

Son yıllarda araştırmacılar, DNA ile veri depolama tekniklerine ağırlık veriyor. Çünkü küresel veri üretiminin 2025 yılına kadar günde 463 eksabayta ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu da Dünya Ekonomik Forumu’na göre, günde 212,765,957 DVD’ye eşdeğer. Buna karşın, çok büyük miktarda enerji ve alan tüketen mevcut veri depolama sistemleri sürdürülebilir değil.

Bilim insanları, genetik kodumuzun bilgi depolamada mevcut çözümlerden milyonlarca kat daha verimli olduğunu söylüyor. DNA tabanlı veri depolama, sabit disklere bir alternatif olarak kurtarıcı olabilir.

DNA ile veri depolamada büyük devrim!

Northwestern Üniversitesi araştırmacıları çığır açan bir çalışmaya imza attı. Bilim insanları, yeni bir çalışmada DNA ile küçük bir sabit disk geliştirdi. Üstelik DNA’ya bilgi kaydetmek artık saatlerce sürmeyecek, sadece dakikaları alacak. Ekip, çalışmayı Amerikan Kimya Derneği dergisinde yayımladı.

Araştırmacılar, hızla değişen çevresel sinyalleri doğrudan dizilerine kaydeden DNA’yı sentezlemek için yeni bir enzimatik sistem kullandı. Bu DNA tabanlı veri depolama tekniği ile ekip, beyin içindeki nöronları inceleme ve kaydetme biçiminde devrim yapabilir. Hem de dünyadaki tüm sabit disklerden kurtulabileceğimizi söylüyorlar.

Northwestern Üniversitesi basın bildirisine göre, bilim insanları hücre içi moleküler ve dijital verileri DNA’ya kaydetmek için yeni bilgileri mevcut DNA dizileriyle birleştiren çok parçalı işlemlere güveniyor. Ancak böyle bir işlemin tamamlanması 10 saatten fazla sürüyor.

Ancak yeni çalışmada ekip, TURTLES olarak adlandırdıkları yeni bir yöntem geliştirdi. Böylece yeni teknik, diğer yöntemlerden 10 kat daha hızlı çalıştığını gösterdi. Bu sayede bilgiyi saniyeler içinde DNA’ya aktarmayı başardı. Çünkü bir şablonunu kopyalamak yerine tamamen yeni DNA sentezlediler.

Araştırmacılar, DNA veri formatlarının nöron davranışlarını kaydetmek için kullanılabileceğine ve beyinde neler olduğuyla ilgili gizemleri ortaya çıkarabileceğine inanıyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası