Bilgisayar kendi kendine kapanıyor: İşte nedenleri ve çözümleri

Donanım veya yazılım nedeniyle birçok kullanıcı bilgisayar kendi kendine kapanıyor ise ne yapmalı? sorusunun cevabını…

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor: İşte nedenleri ve çözümleri

Donanım veya yazılım nedeniyle birçok kullanıcı bilgisayar kendi kendine kapanıyor ise ne yapmalı sorusunun cevabını arıyor. Bu makalemizde bilgisayarların neden kendi kendine kapandığına ve hangi yöntemleri uygulamanız gerektiğine değineceğiz.

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor ise ne yapılmalı?

Bilgisayalar, donanım ve yazılım sorunları nedeniyle aniden kapanabiliyor. Kullanıcıların sıkça karşılaştığı işlemci ve ekran kartı ısınma sorunu, en yaygın nedenler arasında yer alıyor.

Windows bilgisayarınız için CPUID tarafından geliştirilen Hardware Monitor Pro yazılımını kullanarak donanım sıcaklığınızı kontrol edebilirsiniz. Ücretsiz olan HWMonitor, işlemci ve ekran kartı haricinde depolama birimlerinin de sıcaklığını gösterme özelliğine sahip. Donanımınızda anormal ısınma tespit ederseniz işlemcinizin ve ekran kartınızın termal macununu yenileyerek ısınma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Kendi kendine kapanma sorunlarından bir diğeriyse donanım arızaları. İşlemci, RAM, ekran kartı ve depolama birimlerinde yaşanan sorunları ilk olarak sürücü ve işletim sistemi güncellemeleriyle çözmeyi deneyin. Özellikle ekran kartı sürücülerinde yaşanan hatalardan dolayı aniden kapanma sorunları oluşabiliyor.

Cihazınızda birden fazla RAM bulunuyorsa RAM slotlarını değiştirerek veya cihazınızdaki RAM’leri sırayla deneyerek sorunlu donanımı tespit edebilirsiniz.

İşletim sistemi, sürücü güncellemesi ve zararlı yazılım sebebiyle aniden kapanma sorunları yaşanabiliyor. İşletim sisteminizdeki sistem dosyası hatalarını çözmek için komut satırına DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth komutunu kopyalayın. İşlem sona erdikten sonra sfc /scannow komutunu çalıştırarak onarımı tamamlayın.

Cihazınızdaki tüm sürücüleri güncelleyerek aniden kapanma sorununun yazılım kaynaklı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Zararlı yazılım tespiti için aşağıda yer alan En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları makalemize göz atabilirsiniz.

Laptop kendiliğinden kapanıyor ise ne yapmak gerekli?

Her ne kadar masaüstü bilgisayar ile aynı komponentler kullanılsa da dizüstü modellerinde farklı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. En çok karşılaşılan problemlerden biri şarj kablosu temassızlığı nedeniyle aniden kapanma sorunu.

Şarj aletinizde veya bataryanızda herhangi bir sorun olup olmadığını tespit etmek için BatteryInfoView yazılımını indirin. Ardından programı çalıştırarak bilgisayarınızın şarj olup olmadığına ve batarya durumuna göz atın. Şarj aletinizin durumunu kontrol etmek için multimetre adı verilen ölçü aletininden yararlanabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarlarında en çok karşılaşılan bir diğer problem ise ısınma sorunu. Dizüstü bilgisayarınıza Hardware Monitor Pro yazılımını kurarak işlemci ve ekran kartı sıcaklığınızı kontrol edin. Bilgisayarınızın termal macununu yenileyerek veya laptop soğutucu satın alarak ısınma sorununu ortadan kaldırmak mümkün.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası