Baykar’ın SpaceX’e rakip şirketi Fergani, ilk uydusu için kolları sıvadı!

Baykar tarafından SpaceX gibi uzay ve havacılık şirketlerine rakip olması amacıyla kurulan Fergani, Takım Uydu Projesi ile serüvenine başladı.

Baykar’ın SpaceX’e rakip şirketi Fergani, ilk uydusu için kolları sıvadı!

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Baykar CTO’su Selçuk Bayraktar, Elon Musk tarafından kurulan SpaceX gibi büyük isimlerle bile uzay alanında yarışabilecek Fergani isimli yeni bir şirket kurduklarını söyledi. 1. yılı dolmadan ilk somut adımların atıldığını gördük. Zira Fergani Takım Uydu Projesi için start verildi.

Fergani Takım Uydu Projesi 2024’te uzayla buluşuyor!

Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz yıl düzenlenen Teknofest’in ardından katıldığı bir televizyon programında şirketin geleceğine ışık tutarak uzayı işaret etti. Zaten havacılığın da teknolojinin de geleceği burada yatıyor.

Tabii şirketin elden atılan hava araçlarıyla işe başladığını, peşine 650 kg ağırlığındaki Bayraktar TB2 ve ardından 6 tonluk Akıncı’lara kadar geldiğini, yani sağlam adımlarla ilerlediğini söyleyebiliriz. Sıradaki hedefin de önümüzdeki 15 yıllık süreçte insansız savaş uçağı projesi MIUS/Kızılelma’nın gelişimi olduğunu biliyoruz.

Fakat şirket, yakın gelecekte tamamen olmasa da yüzünü uzaya dönecek gibi gözüküyor. Zira Selçuk Bayraktar, bir yandan da Fergani isimli yeni bir uzay ve havacılık şirketi kurduklarını ve de burada yapacakları çalışmalarla SpaceX gibi büyük şirketlere hem bazı alanlarda rakip olabileceklerini hem de birlikte çalışabileceklerini söyledi. Nitekim açıklamanın yılı dolmadan ilk projesi ortaya çıktı.

Baykar’ın yan şirketi olan Fergani tarafından geliştirilen Takım Uydu Projesi kapsamında alt sistemlerine kadar yerli imkanlarla Baykar bünyesinde geliştirilecek olan uydular için kollar sıvandı. İlk test uydusunun 2024’te fırlatılmasının planlandığı ortaya çıktı. Hemen ardından da birçok deneysel uyduyu görebiliriz. Ancak Fergani yalnızca uydu üretip uzaya göndermeyecek. Peki bizi neler bekliyor?

Fergani neler yapacak?

Fergani ilk olarak alçak yörünge uydu sistemleri üzerine geliştirmelere başlayacak. Burada SpaceX’in Starlink uydu internet şirketinin yaptığı gibi LEO yörüngesine (160 km- 2 bin km) küçük boyutlu uyduları taşıma işlemleri üzerine yoğunlaşacak.

Bu doğrultuda bir diğer adım ise tekrar kullanılabilir sistemler olacak. Zaten Selçuk Bayraktar da Musk’ın yükünü uzaya bıraktıktan sonra yere iniş yapabilen Falcon 9 roketlerini tekrar kullanarak nasıl maaliyetten tasarruf yaptığını ve geleceğin bu alanda olduğunu belirtiyor.

Fakat burada asıl hedeflerinin Falcon 9’a rakip bir sistem yapmak olmadığını belirtiyor. Bunun yerine roketten ayrıldıktan sonra uyduyu yörüngedeki yerine yerleştiren boosterın, yani mini roketin bir daha geri dönmediğini ve aslında Musk’ın roketleri gibi bu aradaki aracın da tekrar kullanılması durumunda maliyetlerin bir hayli düşeceğini söylüyor.

Yani Fergani’nin 2. hedefi, üzerinde birkaç şirket tarafından çalışılıyor olsa da henüz faaliyete geçirilmemiş olan bu sistemi geliştirerek uzay ve havacılık sektöründe tıpkı insansız hava araçlarında olduğu gibi iyi bir pozisyon yakalayabilmek.

Takım Uydu nedir? Fergani neyi hedefliyor?

Şirket tarafından resmi olarak yapılan açıklamada şunlar söyleniyor:

Türkiye’de ve dünyada uydular üzerinden verilen hizmetler giderek artan bir ihtiyaç haline gelmiştir. Son yıllarda uydular giderek küçülmekte ve görev ihtiyaçları yüksek maliyetli tek bir uydu yerine düşük maliyetli birçok uydu ile sağlanmaktadır. Fergani Uzay bu kapsamda takım uydu felsefesine uygun olarak bir uydu platformu geliştirmektedir.

Fergani, kendi geliştirmiş olduğu üstün yazılım, donanım ve güçlü üretim teknolojilerinin sağladığı maliyet etkin çözümleri ile Takım Uyduları alanında farklılık gösteren firmalardan biri olacaktır. Fergani takım uyduları denizcilik, havacılık, IoT, meteoroloji, lojistik ve diğer kurumsal pazarlardaki birçok küresel ihtiyacı inovatif teknolojiler barındıran çözümler sağlayacaktır.

Fergani’nin üretttiği 100 kg sınıfındaki mikro uydular 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecektir. Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yüklere sahip olacaktır. Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme sağlayabilecek olan bu uydular küresel kapsama ağına sahip olacaktır. Aynı zamanda takım uyduların yörünge hareketlerinin izlenmesi, yönetilmesi, uydu haberleşmesinin gerçekleştirilmesi  gibi operasyonlar  için gereken yer segmenti kurulacaktır.”

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası