Ay’da üs kurma sorunu, Astronot idrarı ile çözülecek!

Uzaya insan gönderme projesi, yüz yıllardır insanlık gündemini meşgul eden bir konu. 20 Temmuz 1969 yılında Ay’a ilk adımı atan Neil A. Amrstrong …

Ay’da üs kurma sorunu, Astronot idrarı ile çözülecek!

Uzaya insan gönderme projesi, yüz yıllardır insanlık gündemini meşgul eden bir konu. 20 Temmuz 1969 yılında Ay’a ilk adımı atan Neil A. Amrstrong, bu durumu “Benim için küçük bir adım ama insanlık için büyük bir sıçrama” cümlesi ile belirtmişti. Ancak uzun yıllardır devam eden üs kurma planları, Ay’a insan götürmekten çok daha fazla teknoloji ve kaynak istiyor. Ay’da üs kurma sorunu ise, Astronot idrarı ile çözülebilir.

Armstrong’un o meşhur Ay fotoğrafı da, Eagle aracının bacak kısmında dururken 70 mm’lik bir Ay yüzey kamerasıyla çekilmişti.

Astronot idrarı üs inşaatı için kullanılabilecek

ABD Başkanı Donald Trump, NASA‘yı 2024 yılına kadar Ay’a ayak basılması için görevlendirdi. Geçtiğimiz ayın sonlarında NASA, mürettebatlı bir Ay inişi için üç şirket ile anlaştı. Bunlardan birisi de Elon Musk’ın kurduğu SpaceX şirketi. NASA ayrıca, 10 yıl içerisinde Ay üzerinde bir üs inşa etmek ve bu üssü Mars yolculukları için kullanmak istiyor.

Uzaya yapılan yolculuklarda, gerekli tüm maddeleri Dünya’dan göndermek aşırı pahalı. Bu sebeple Ay yüzeyine iniş yapan Astronotlar, yüzeydeki sınırlı kaynaklar ile yaratıcı olmak zorundalar. Ay kiri olarak adlandırılan madde, iyi bir yapı malzemesi olarak nitelendiriliyor. Ayrıca Ay’ın güneyinde bulunan buz şeklindeki su, roket yakıtı yapımında kullanılabiliyor. Ancak keşfedilen bir madde de, Astronot idrarı oldu.

Bu yılın başlarında Avrupalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, idrarın içerisindeki üre ile Ay kirinin karışımının yapı inşaatı için kullanılabileceğini belirtti. Ortaya çıkan malzeme, betona benzer özelliklere sahip. Birçok yapının, endüstriyel 3 boyutlu yazıcılar ile üretilmesi planlanıyor.

İdrar ile oluşan polimer, aynı zamanda Astronotları ay yüzeyindeki tehlikeli iyonlaştırıcı radyasyondan da korumaya yardımcı olabilir. Bu polimerin, daha az suya ihtiyaç duyması için de çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası