Aşırı sıcaklara çılgın çözüm: Kendini soğutabilen robotik giysi!
Bilim insanları, çılgın yaz sıcaklarına ve ısının çok yükseldiği ortamlarda çalışan işçilere müjde niteliğinde bir giysi geliştirdi.
Hong Kong Politeknik Üniversitesi’ndeki (PolyU) araştırmacılar, aşırı sıcak ortamlarda çalışanlar için devrim niteliğinde bir teknoloji geliştirdi: Ortam sıcaklığına otomatik olarak uyum sağlayabilen, nefes alabilen ve termal olarak yalıtımlı yumuşak robotik giysi… İşte detaylar!
Kendi kendini soğutan giysi artık hayal değil
Dr. Dahua Shou liderliğindeki ekip, aşırı sıcakların neden olduğu sağlık sorunlarına karşı etkili bir çözüm sunmak amacıyla çılgın bir giysi geliştirdi. Geleneksel koruyucu giysilerin statik ısı direnci, aşırı sıcak veya ılımlı hava koşullarında yetersiz koruma veya aşırı ısınmaya neden olabiliyor. Bu yeni teknoloji ise, kullanıcısına her koşulda optimum termal konfor sağlamayı hedefliyor.
Doğadaki biyomimikriden (biyotaklit) ilham alan araştırmacılar, güvercinlerin tüylerini kullanarak ısı kaybını nasıl düzenlediğine odaklandı.
Geliştirilen yumuşak robotik kumaş, insan vücuduna benzer bir dış iskelet gibi tasarlanmış ve toksik olmayan, yanıcı olmayan, düşük kaynama noktalı bir sıvı içeren yumuşak aktüatörler (tetikleyici motor) içeriyor. Ortam sıcaklığı arttığında sıvı gaza dönüşerek aktüatörlerin genişlemesine ve kumaşın kalınlaşmasına neden oluyor. Bu da hava boşluğunu artırarak termal direnci iki katına çıkarıyor.
Yapılan testlerde, dış yüzey 120°C’ye ulaştığında bile, koruyucu giysinin iç yüzey sıcaklıklarını geleneksel ısıya dayanıklı giysilere göre en az 10°C daha düşük tutabildiği gözlemlenmiş durumda… Ayrıca, gözenekli örgü yapısı yüksek nem geçirgenliği sağlayarak kullanıcının rahatlığını artırıyor.
Termoelektrik çiplere veya dolaşım sıvısı soğutma sistemlerine ihtiyaç duymayan bu hafif ve yumuşak robotik giysi, herhangi bir enerji tüketimi olmadan sıcaklığı etkili bir şekilde düzenleyebiliyor.
Dr. Shou, bu yenilikçi teknolojinin aktif giyimden kışlık montlara, sağlık sektöründen inşaat sektörüne kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabileceğini belirtiyor. Ekip, aynı teknolojiyi şişirilebilir, nefes alabilen ceketler ve sıcak tutan giysiler geliştirmek için de kullanmayı hedefliyor.
Kaynak: Shiftdelete