Anka-3’ün gizli özellikleri ortaya çıktı!

TUSAŞ Genel Müdürü tarafından bugün yapılan sunumda merakla beklenen Anka-3 / MİUS özellikleri paylaşıldı.

Anka-3’ün gizli özellikleri ortaya çıktı!

Yerli savunma sanayii şirketleri tarafından havacılık alanında peş peşe atılan hızlı adımlar sayesinde 2022 yılında dünyanın en çok İHA-SİHA satan ülkesi Türkiye oldu. Her geçen gün de yeni araçların haberini alıyoruz. Son olarak geçtiğimiz 18 Mart’ta TUSAŞ’ın yeni insansız hayalet uçağının ilk gerçek görüntüsü paylaşıldı. Bugün de TUSAŞ Anka-3 / MİUS özellikleri ortaya çıktı.

TUSAŞ Anka-3 / MİUS özellikleri

Türkiye’nin havacılık tarafında izlediği belirli bir rota bulunuyor. Şüphesiz burada en çok önem arz edenler önümüzdeki ay ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan Hürjet ve proje takvimi 2 yıl öne çekildiği için sene sonuna kadar havalanması beklenen MMU.

Fakat işin bir de insansız tarafı mevcut. Burada ise Baykar ve TUSAŞ tarafından geliştirilen İHA, SİHA, TİHA ve de MİUS sistemleri bulunuyor. Tabii bugüne kadar geliştirilen insansız hava araçları hem sahada ispatladığı operasyonel yetenekleri hem de uluslararası ihracat başarısı ile tüm dünyada ünlendi.

Günümüzde ise artık belirli bir teknoloji seviyesine gelindiği, hatta dünyada bu işin öncüleri arasına girildiği için biraz daha büyük boyutlu, çok daha hızlı gidebilen ve farklı kullanım senaryoları için geliştirilen araçlar üzerinde duruluyor.

Bunlardan ilki 6 tonluk kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar Kızılelma. Ukrayna’dan gelen ve TEI tarafından üretilen yerli motorları kullanan farklı versiyonları olan bu araç envantere girdiğinde tıpkı Anka ve TB2’lerde olduğu gibi savaş tarihi bir kez daha değiştirecek.

Fakat bu alanda pek bilinmeyen ve sır gibi saklı tutulan bir insansız hava aracı daha var. Üstelik hayalet uçak olarak görev yapacak. Bu da TUSAŞ tarafından yaklaşık 10 yıl önce fikri temelleri atılan ve birkaç yıldır geliştirilerek son aşamaya getirilen Anka-3, yani MİUS.

Geçtiğimiz günlerde bu hava aracının tamamlanmış halinin ilk görseli paylaşıldı. Fakat özellikleri bir sır gibi saklanmaya devam ediyordu. Ancak bugün 4. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi sırasında TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil tarafından yapılan sunum sırasında kazara (iddia) slaytlar arasında paylaşıldı.

TUSAŞ Anka-3 / MİUS özellikleri:

  • Maks. kalkış ağırlığı: 6.500 kg
  • Faydalı yük kapasitesi: 1.200 kg
  • Servis irtifası: 40 bin feet
  • Havada kalma süresi: 30 bin feet irtifada 10 saat
  • Seyir hızı: 250 knot (463 km/s) / 0.42M – 30 bin feet
  • En yüksek hız: 425 knot (787 km/s) / 0.7M – 30 bin feet
  • Anka/Anka2 ile ortak aviyonik mimari ve YKİ
  • Düşük radar görünürlüğü
  • Yüksek hızda intikal
  • Yüksek faydalı yük kapasitesi
  • LOS/ BLOS (uydu kontrolü)

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası