Akıllı telefonlarda çıkarılabilen bataryalar geri dönebilir!
Avrupa Birliği, Apple’a yaptığı müdahalesinin ardından akıllı telefonların bataryaları hakkında da karar almaya hazırlanıyor!
Son yıllarda akıllı telefon teknolojileri büyük gelişmeler kaydetti. Bu ilerlemeler ile birlikte hem tasarımsal hem de kullanım açısından bazı önemli değişimler de oldu. Bunlara örnek olarak artan kamera sayıları ve kaybolan 3,5mm kulaklık girişi gösterilebilir. Bilindiği üzere eskiden çıkarılabilir yapıda olan bataryalar da artık çıkartılamıyor. Ancak bu durum Avrupa Birliği sayesinde yakın zamanda değişebilir.
Avrupa Birliği akıllı telefon standartlarını değiştiriyor!
Geçtiğimiz aylarda Avrupa Birliği, Apple’ın telefonlarında USB Type-C standardına geçmesine yönelik yasası ile gündeme geldi. Bu yasanın kabul edilmesi ile birlikte şirkete 28 Aralık 2024’e kadar kararı uygulaması için zaman verildi. Kurulun bu müdahalesinin ardından yeni bir karar aldığına dahil rapor paylaşıldı.
Rapora göre Avrupa Birliği, akıllı telefonlardaki değiştirilebilen batarya yapısına geri dönmeyi amaçlıyor. Yani bu yasa ile birlikte eskiyen pilinizi kullanıcılar kendileri değiştirebilecek.
Yasa hem IOS hem de Android telefon firmaları olmak üzere bütün üreticiler için geçerli olacak. Eğer yasa faaliyete geçerse, tıpkı eskiden olduğu gibi kullanıcıların eskiyen bataryaları için telefonlarını servise götürmelerine gerek kalmayacak. Yada kullanılmayan bir telefonun bataryası hakkındaki endişeler kökünden çözülmüş olacak.
Ancak akıllarda bir soru var. Bataryası çıkartılabilen telefonlar genellikle kalın yapıda olan cihazlardı ve suya karşı dayanım sergilemiyorlardı. Zaman içerisinde bu anlayışın değişmesi ile birlikte telefonlara suya ve toza karşı dayanıma ek olarak incelik de gelmeye başlandı. Eğer telefonların pilleri yeninden çıkartılabilir yapıda olurlarsa bu dayanım özellikleri ve tasarım anlayışı günümüz teknolojisinde devam edebilir mi? Yoksa eskisi gibi daha kalın cihazlar mı görmeye başlarız? Kısacası şuan için böyle bir adımın bir artı mı yoksa eksi mi olacağı bilinmiyor.
Kaynak: Shiftdelete