ABD 5G teknolojisi için kolları sıvıyor!
Beyaz Saray resmi olarak 5G teknolojisi için bir plan geliştirdiğinin duyurusunu yaptı. Güney Kore, Çin ve ABD arasında süren bu 5G savaşının kazananı ise tüketiciler olacak gibi görünüyor.
Trump‘ın Çin ve Japonya‘nın uzun süre tekelinde kalan mobil ağ teknolojilerinde, söz sahibi olmak istediği biliniyor. Özellikle Çin bu konuda, Huawei ve ZTE öncülüğünde büyük yatırımlar yapmaya başladı.
Qualcomm‘un 5G‘de de söz sahibi firmalardan biri olacağına kesin gözüyle bakılsa da, ABD altyapıda da etkin bir rol almanın peşinde.
Qualcomm‘un son günlerde 5. nesil mobil iletişim ağı için yaptığı yeni çözüm ortaklıkları da Trump‘ın bu konuda ciddi olduğunu destekliyor.
Kısacası 5G teknolojisi için şirketler değil ülkeler büyük bir rekabete girmiş durumda.
ABD 5G teknolojisi ile ne yapmayı planlıyor?
Öncelikle 5G‘nin, daha önceki mobil ağ teknolojilerinden çok daha ayrı bir yerde durduğunu bilmek gerekiyor. 3G, mobil ağ için bir milat, 4G ve 4,5G ise mobil ağların büyük bir sıçrama yapmasını sağladı.
Bugün mobil İnternet kullanım oranlarının bu kadar artmış olmasında 4G‘nin payı yadsınamaz. 5. nesil mobil iletişim ağıysa sadece bir hız artırımından ibaret değil. 4G‘nin açtığı geniş bant İnternet yolu, 5G ile otobana dönüşmeye hazırlanıyor.
5G ortakları belli olmaya başladı!
ABD ise bu otobanın işletmesini Çin‘e kaptırmaya hiç niyetli değil. Nesnelerin İnterneti ve akıllı şehirler için önemli bir altyapı olacak 5G‘de, ABD geride kalmak istemiyor.
Henüz Beyaz Saray bu plan hakkında detaylı bir bilgi paylaşmış değil. Ancak ilk defa ABD böyle bir plan hazırladığını resmi olarak açıklamış oldu. Bu planın kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmayacağı ise merak konusu.
Türkiye‘de bu pastadan pay kapmak için şimdiden 5G altyapısı için hazırlıklarına başladı. Yani bu sefer 3G ve 4G‘de olduğu gibi 5. nesil mobil iletişim ağı teknolojisine uzaktan bakmayacağız gibi görünüyor.
5G teknolojisi ve getirdikleri!
Aslında ortada 5G‘nin getireceği bir teknoloji yok. Mobil İnternet‘in bu yeni şekli, hayatımızı kolaylaştıracak olan teknolojilere ev sahipliği yapacak.
Akıllı şehirler, araçlar arası iletişim, Nesnelerin İnterneti ve Sanal Gerçeklik bu teknolojilerden en önemlileri. Gelin 5G ile hayatımıza girecek bu teknolojilere yakından bakalım.
Akıllı şehirler
Akıllı Ev teknolojisine hepimiz aşinayız. Artık birçok beyaz eşya üreticisi, İnternet üzerinden kontrol edilebilen Buzdolabı, Çamaşır Makinesi gibi eşyalar üretiyor.
Akıllı şehirleri ise bunun daha da kapsamlı hali olarak düşünebiliriz. Mesela 5G altyapısıyla çalışan ve trafik sıkışıklığını azaltacak bir yazılım.
Ya da MOBESE kameralarında yaşanan bir olay üzerine güvenlik kuvvetlerine otomatik bilgi gönderecek bir sistem. Veya da vatandaşların sağlık verilerinizi takip eden akıllı hastaneler.
Kısacası akıllı şehirlerin amacı hayatımızı daha da kolaylaştırmak. Ancak bunu vatandaşların fişlenmesi ve takip altında tutulması olarak görenler de azımsanmayacak bir sayıda. Yine de teknolojinin bu yeni imkanlarından kaçış yok gibi görünüyor.
Bu arada Türkiye‘de de Huawei ve Turkcell akıllı şehir projesi için işbirliği yapıyor. İki şirket Türkiye‘de beraber akıllı şehirler inşa edecek.
Araçlar arası iletişim
Tabii ki burada geleceğin otomobillerinden bahsediyoruz. Park sensörlü, kameralı arabalar hatta elektrikli arabalar bizim için büyük bir teknolojik atılım gibi görünebilir.
Ancak bunlar daha buzdağının görünen kısmı. Birçok büyük otomobil üreticisi, birbiriyle iletişim kurabilen araçlar üzerinde çalışıyor. Bu aslında bir sonraki aşamanın yani sürücüsüz otomobillerin hazırlığı.
Birbiriyle sürekli iletişim halinde olan araçların, sürücü hatalarından kaynaklanan kazaların önüne geçmesi bekleniyor.
Bu nokta da otomobillerin yaya algılama da ne kadar başarılı olacağı önemli olacak. Akıllı şehirlerin bu boşluğu doldurması bekleniyor.
Nesnelerin İnterneti
Aslında Nesnelerin İnterneti bütün bu bahsettiğimiz teknolojilerin üzerinde bir ana başlık görevi görüyor. Makineler Arası İletişim ile birlikte hayatımıza girmeye başlayan bu kavram, Akıllı Ev teknolojileriyle birlikte tam da hayatımızın içinde.
Peki ama 5G ile birlikte Nesnelerin İnterneti nasıl bir hale gelecek? Bugün için telefon uygulaması üzerinden kombinizi kontrol etmek bu işin sadece başlangıcı.
Sürekli birbirleriyle iletişim halinde olan ve birlikte hareket edebilen akıllı cihazlar hayal edin. Biraz korkutucu gibi dursa da 5. nesil mobil iletişim ağı ile bu altyapı sağlanmış olacak.
Tabii ki 4G ile de bu mümkün ama 5G‘nin şu anda var olan mobil hızın 10 katını sunacağı hesaplanıyor.
Şunu hayal edin, bir Cerrah evinde oturup önemli bir ameliyatı robotla yapabilecek. Bunların hepsi ütopik gibi gelse de 5G‘nin İnsanlık için önemli bir teknolojik virajı aldırması bekleniyor.
Sanal Gerçeklik
Sanal Gerçeklik şu ana kadar eğlence sektörünün çok da ötesine geçemedi. Ancak yeni mobil ağ teknolojisiyle birlikte, daha gerçekçi bir Sanal Gerçeklik deneyimi yaşamak mümkün olacak.
Bunun temel sebebi ise Sanal Gerçeklik uygulamaları çok büyük veri aktarımlarına ihtiyaç duyuyor. Bu da geniş bantlı İnternet bağlantısı demek.
Tabii ki geniş bantlı İnternet hayatımıza ilk defa 5. nesil mobil iletişim ağı ile girmeyecek. Ancak bu teknoloji gerçekten de hızla yayılırsa, mobil bir cihazdan bağlanılabilen ve yaygınlaşmış, geniş bantlı bir İnternet bağlantısına sahip olacağız.
Böylece Sanal Gerçeklik aracılığıyla evden alışveriş yapmak, İnternet deneyiminin artması gibi imkanların yolunu açacak.
Peki siz ne düşünüyorsunuz, 5G teknolojisiyle birlikte tanışacağımız bu teknolojiler hayatımızı kolaylaştıracak mı? Yoksa bu teknolojiler bizi bilim kurgu filmlerinde karşımıza çıkan yapay zekaların ele geçireceği bir dünyaya doğru mu götürüyor? Yorumlarınız bekliyoruz.
https://shiftdelete.net/trump-5g-teknolojisi-savasa-hazir