5.26 milyon güneş paneli! Dev enerji santrali faaliyete geçti!
Çin’in Xinjiang bölgesindeki dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali devreye sokuldu. 100 milyon LED ampulü yakabiliyor.
Çin, güneş enerjisi konusunda tüm dünya ülkelerini kıskandıracak bir adım attı. Çin Yeşil Kalkınma Yatırım Grubu’na bağlı bir şirket, dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali Xinjiang bölgesinde devreye soktu. Xinjiang Midong güneş projesi adı verilen bu devasa tesis, tam 3.5 gigawatt kapasiteye sahip ve içerisinde tam 5.26 milyon panel var. Bu kapasite, yaklaşık 100 milyon LED ampulü çalıştırabilecek kadar büyük.
Çin’de dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali faaliyete geçti
32 bin 947 dönümlük bir alana yayılan bu devasa güneş enerjisi santrali, her yıl yaklaşık 6.09 milyar kilowatt-saat elektrik üretecek. Bu miktar, Papua Yeni Gine’nin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Proje, aşamalar halinde inşa edildi ve toplamda 2.13 milyar dolar yatırım yapıldı. Santral, monokristalin çift camlı PV paneller ve 129 mil uzunluğunda iletim hatları ile donatıldı.
Güneş enerjisi, 2022’de küresel elektriğin yaklaşık yüzde 4.5’ini sağladı ve bu oran her yıl artıyor. Çin, 2022’de yeni kapasitenin yüzde 38’ini oluşturarak bu büyümeye büyük katkı sağladı. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ise sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 15’lik bir paya sahip.
Dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali’nin fotoğrafını gördüğünüzde, göz alabildiğine uzanan güneş panellerinin çöl ortamında kurulu olduğunu fark edeceksiniz. Bu da demek oluyor ki, değerli tarım arazilerini kullanmadan da güneş enerjisi santralleri kurulabiliyor.
Gobi Çölü’nde benzer bir projede binlerce ayna kullanılarak ışığın bir merkezi noktaya odaklandığı ve buhar üretimi ile türbinlerin çalıştırıldığı bir sistem kullanılıyor. Bu tür yenilikler, güneş enerjisi teknolojisinin ne kadar hızlı geliştiğini ve farklı tasarımların nasıl uygulandığını da gösteriyor.
Çin Yeşil Kalkınma Yatırım Grubu, yıl sonuna kadar 20 gigawatt’tan fazla yenilenebilir enerji kurulumunu hedefliyor.
Kaynak: Shiftdelete