2021 Mercedes EQS tanıtıldı: Elektrikli lüks sedan
Mercedes-EQ markasının lüks sınıftaki tamamen elektrikli ilk otomobili EQS, dijital lansman ile tanıtıldı. Elektrikli araç dünyasının S-Class …
Mercedes-EQ markasının lüks sınıftaki tamamen elektrikli ilk otomobili EQS, dijital lansman ile tanıtıldı. Elektrikli araç dünyasının S-Class modeli olarak nitelendirebileceğimiz 2021 Mercedes EQS özellikleri ile dikkat çekiyor.
770 kilometreye kadar menzil sunabilen ve 300 kilometreye kadar menzil için 15 dakikada şarj edilebilen EQS modelinin, 2021’in son çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulması planlanıyor.
2021 Mercedes EQS özellikleri ve tasarımı ile göz dolduruyor
EQS lüks ve üst sınıf elektrikli araçlara yönelik modüler mimariye dayanan ilk model olmasıyla dikkat çekiyor. İlk aşamada 245 kW gücündeki EQS 450+ ve 385 kW gücündeki EQS 580 4MATIC modelleri tanıtılan EQS, Türkiye’de EQS 580 4MATIC modeliyle karşımıza çıkacak.
Tüm EQS versiyonlarının arka aksında bir elektrikli güç-aktarma sistemi (eATS) bulunurken, 4MATIC versiyonlarının ön aksında da bir eATS bulunuyor.
EQS, çok daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip yeni nesil bataryalarla sunuluyor. İki bataryadan daha büyük olanı, 107,8 kWh enerji kapasitesine sahip. Bu rakam, EQC’ye kıyasla yaklaşık yüzde 26 daha yüksek bir kapasite anlamına geliyor.
15 dakika şarj ile 300 km menzil sunuyor
EQS, doğru akımlı hızlı şarj istasyonlarında 200 kW’a kadar şarj edilebiliyor. 300 kilometreye kadar (WLTP) menzil için yalnızca 15 dakikalık bir şarj yeterli oluyor. EQS, evde veya halka açık şarj noktalarında entegre şarj cihazı kullanılarak AC ile 22 kW’a kadar şarj edilebiliyor. Ayrıca konuma ve batarya tasarrufu sağlayan şarj gibi işlevlere bağlı olarak otomatik olarak etkinleştirilebilen çeşitli akıllı şarj programları bulunuyor.
Elektrikli Zeka özelliğine sahip navigasyon, şarj molaları da dahil olmak üzere en hızlı ve en uygun rotayı birçok etkeni göz önünde bulundurarak planlıyor ve örneğin trafik sıkışıklığına veya sürüş tarzındaki değişikliklere anlık tepki veriyor.
Yeni bir özellik olarak EQS’in bilgi-eğlence sistemi (MBUX – Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) mevcut batarya kapasitesiyle şarj olmadan ilk hareket noktasına dönmenin mümkün olup olmadığını görselleştiriyor.
Rota hesaplamasında manuel olarak eklenen rota üzerindeki şarj noktaları tercih edilebiliyor veya önerilen şarj noktaları hariç tutulabiliyor. Ayrıca şarj başına tahmini ücretlendirme maliyetleri de hesaplanıyor.
Dikkat çekici detayları ile Mercedes EQS
- Bataryanın boyutuna ve araç versiyona bağlı olarak, 770 kilometreye kadar WLTP sürüş menzili.
- EQS’nin aerodinamik dünya rekoru için, sanal rüzgar tünelinde hesaplama başına yaklaşık 700 CPU ile birkaç bin hesaplama çalışması gerçekleştirildi. 0,20 Cd değeri ile EQS en aerodinamik seri üretim otomobil unvanını alıyor. EQS’nin ön alanı 2,51 m2 olup bu da 0,5 m² ile etkili bir hava direnci ile oluşturuyor.
- EATS tarafından tekerleklere iletilen tork, dakikada 10.000 kez kontrol ediliyor ve düzenleniyor. Sistem, mekanik dört tekerlekten çekişe sahip 4MATIC’li versiyonlara kıyasla çok daha hızlı yanıt veriyor.
- Modüler güç-aktarma sistemi 245 kW ile 385 kW arasında geniş bir güç aralığı seçeneği sağlıyor. Ayrıca 560 kW’a kadar güç üreten bir performans versiyonu da planlanıyor.
- EQS enerji geri kazanımı ile de iyi değerler kaydediyor: DAuto enerji geri kazanım programında 5 m/s² yavaşlama anında 3 m/s² geri kazanımla (2 m/s² tekerlek frenleri) yavaşlama sağlanıyor. Bu, fren pedalını kullanmadan durma noktasına kadar yavaşlamayı sağlarken, aynı zamanda menzil de bu geri kazanım stratejisinden ve yüksek geri kazanım seviyesinden (290 kW’a kadar) yararlanıyor.
- Opsiyon olarak dört adet otomatik konfor kapı sunuluyor. Sürücü, MBUX’u kullanarak, örneğin çocukların okul önünde araca girmesine izin vermek için arka kapıları da açabiliyor.
- Standart olarak sunulan arka aks yönlendirmesi 4,5 dereceye kadar direksiyon açısına sahip ve EQS’nin kullanışlı ve dinamik sürüş özelliklerine katkı sağlıyor. Alternatif olarak, 10 dereceye kadar direksiyon açısına sahip arka aks yönlendirmesi sipariş edilebiliyor veya havadan güncelleme (OTA) ile etkinleştirilebiliyor. Böylece, 5 metreden uzun olan EQS, 10,9 metrelik dönüş çapı ile kıvrak sürüş özellikleri sergiliyor.
- DIGITAL LIGHT, ışığı 1,3 milyon mikro aynayla kırılan ve yönlendirilen her farda üç adet güçlü LED ışık modülünden oluşuyor. Bu, araç başına 2,6 milyon pikselden fazla çözünürlük anlamına geliyor.
- MBUX Hyperscreen ile birden fazla ekran, 141 santimetreden daha geniş, kavisli ekran bandı oluşturmak için birleşiyor. Yolcular tarafından algılanan alan 2432,11 cm2.
- MBUX Hyperscreen’e ait 3-Boyutlu kavisli ekran camı 650 derece ısıda özel bir işlemle şekillendiriliyor. Bu işlem, aracın genişliği boyunca ekranın farklı açılardan net bir şekilde görünmesini sağlıyor.
- Donanıma bağlı olarak, 350 adede kadar sensör, EQS’nin işlevlerini izliyor veya aracın çevresiyle eşleşiyor. Buna antenler dahil bile değil. Sensörler, örneğin mesafeleri, hızları ve ivmelenmeleri, aydınlatma koşullarını, yağış ve sıcaklıkları, koltuk doluluğunu ve ayrıca sürücünün bir göz kırpmasını veya yolcuların konuşmasını kaydediyor.
- EQS’nin isteğe bağlı sürüş sesi etkileşimli olup gaz pedalının konumu, hız veya enerji geri kazanımı gibi birçok parametreye göre kendini ayarlıyor.
- 6 MOOD Linen, özellikle EQS için oluşturulan kokunun ismi. İlk elektrikli otomobiller 1906 yılında “Mercédès Electrique” olarak ürün gamına eklendiği için 6 numarası ile adlandırılıyor.
- EQS’de 40 adedin üzerinde keşif kullanıma sunuluyor. Ayrıca 20 tasarım uygulaması, elektrikli lüks sedanın sıra dışı tasarımını koruyor.
- MBUX’un en önemli uygulamalarına ulaşmak için, kullanıcının 0 menü seviyesinde gezinmesi yeterli oluyor. Bu nedenle sıfır katman adı veriliyor.
- İsteğe bağlı olarak sunulan büyük head-up ekranın görüntüleme alanı, 77 inçlik bir diyagonal ekrana karşılık geliyor. Görüntüleme ünitesi, 1,3 milyon aynalı yüksek çözünürlüklü bir matristen oluşuyor.
- “Mercedes-Benz Yıldızı”, örneğin dışta, “Siyah Panel” üzerinde veya hafif alaşım jant gibi dış tasarım unsuru olmak üzere EQS’nin farklı noktalarında kullanılıyor. İç mekanda ise lazer kesimli arkadan aydınlatmalı süslemelerde veya dijital olarak ön yolcu ekranında kullanılıyor. Tasarım olarak 9 Şubat 1911 tarihinde ticari marka olarak tescil edilen Daimler-Motorengesellschaft’ın orijinal yıldızı 3-Boyutlu olarak kullanılıyor.
- Opsiyonel olarak sunulan ENERGIZING AIR CONTROL Plus özelliğinin bir parçası olan HEPA filtre, 9,82 dm³ hacmi ve yüksek filtreleme seviyesiyle dışarıdan gelen havayı temizliyor. Her boyuttaki partiküllerin yüzde 99,65’inden fazlası temizleniyor. Kokuları nötralize etmek için yaklaşık 600 gram aktif kömür kullanılıyor. Yaklaşık 150 futbol sahasına eşdeğer bir alan sönümleniyor.
- Sezgisel geri bildirim için, MBUX Hyperscreen’in dokunmatik yüzeyinin altında toplam adet 12 sezici bulunuyor. Parmağın belirli noktalara dokunmasıyla, yüzeyde somut bir titreşimi tetikleniyor.
- EQS’deki Burmester® surround ses sistemi, toplam 710 Watt gücünde 15 hoparlörden oluşuyor ve son derece etkileyici, doğal bir ses üretiyor.
- MBUX Hyperscreen’in ekranındaki özel bir yüzey kaplaması temizliği kolaylaştırıyor. Kavisli camın kendisi çizilmeye dayanıklı alüminyum silikat malzemeden üretiliyor.
- EQS, 0,20 Cd değerine sahip ilk seri üretim otomobil ve bu noktada büyük oranda Amaca Yönelik Tasarımın avantajlarından yararlanıyor.
- MBUX, 8 CPU çekirdeği, 24 GB RAM ve saniyede 46,4 GB RAM bellek bant genişliği gibi teknik değerlerle dikkat çekiyor.
- MBUX Hyperscreen’in ekran parlaklığı, 1 çok işlevli kamera ve 1 ışık sensöründen alınan ölçüm verileri kullanılarak ortam koşullarına göre ayarlanıyor.
- “Hey Mercedes”, Doğal Dil Anlama (NLU) özelliği ile 27 dili destekliyor.
- 2022 yılında, üç kıtada yedi lokasyonda toplam sekiz Mercedes-EQ elektrikli araç serisi üretilecek.
- Yüksek voltajlı bataryalar için 10 yıl veya 250.000 km’ye kadar garanti veriliyor.
- EQS’nin üretiminde kullanılan kaynak tasarrufu sağlayan malzemelerin (geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir hammaddeler) ağırlığı 80 kilogram.
Kaynak: Shiftdelete